Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bach virágeszencia

2012.04.03

A Bach cseppek

bach-cseppek.jpg

 

 

 

Dr. Edward Bach rövid életrajza

e.-bach.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ez a tisztán Jézus arcú ember azzal nyújtotta a legkiemelkedőbb dolgot a világnak, hogy a lélek meggyógyításának összes eszközét a rendelkezésünkre bocsátotta. Magas szintű spirituális ember volt, melyet nem nagyon hangoztatott. Intuitív képességei Istentől eredtek. Tekintsük át az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - életútját és találmányainak lényegét.

Dr. Edward Bach (1886-1936) érdekes összefüggésekre jött rá bizonyos virágok és lelki betegségek között. Ezen kívül saját készítésű vakcinái is igen hatásosak voltak. A londoni University College Hospital-on végzett és bakteriológusként dolgozott az I. világháború idején. Bach orvosi tanulmányait 20 éves korában kezdte. 1913-ban kezdhette orvosi gyakorlatát és baleseti sebész lett egy londoni kórházban. A sebészet azonban nem nagyon érdekelte. Később immunológiát tanult. Ezután lett bakteriológus. A korabeli orvoslás számára a bélbaktériumokkal kapcsolatos felfedezései bírtak nagy jelentőséggel. 1917-ben azonban egészségileg összeomlott, rákbetegség miatt operálni kellett. 1919-ben a londoni Homeopátiás Kórházban kezdett dolgozni. 1920-ban meg is jelent egy kiadvány felfedezéseiről. Operációja után úgy gondolta, hogy nem él 3 hónapnál tovább. De az igazi gyógyítás megtalálása utáni vágy nagy erőt adott neki. Felépült. 1922-ben a British Homeopthic Journal-ban Vakcinaterápia és homeopátia címmel elsők között megjelent tanulmánya már igen komolynak számított. A nagy siker szárnyakat adott. 1922-ben saját labort és praxist alapított. 1928-ban azonban feladta praxisát, hogy a virágokkal és növényekkel való gyógyítást kutassa. Közben 1925-ben ír egy könyvet Chronic Disease, a Working Hypothesis (Krónikus betegségek, munkahipotézis) címmel. Mindemellett ezreket gyógyít hatásos bélbaktérium-készítményeivel. Közben vadvirágos mezőkön keres olyan gyógynövények után, melyek megfelelnek az ember magatartásmintáinak. Olyan érzelmi magatartásmintáknak megfelelő virágok után kutat, melyek mintegy kiegészítői lehetnek a homeopátiából már jól ismert gyógyszerképeknek. Ezekkel a növényi szerekkel ki szeretné váltani a vakcinákat. Ezen az úton érkezett el Bach doktor azokhoz a virágokhoz, melyektől jelenleg is létező hírnevét szerezte. Kutatásának híre gyorsan terjedt. Bach érdeklődött a filozófia iránt, de nem az iránt, ami iránt az intelligensek, hanem az élet szeretetének filozófiája iránt. Bach aktív szabadkőműves volt, de érdeklődött a keleti bölcseletek iránt is.

Sajnos Bach doktor kutatási feljegyzéseinek nagy részét megsemmisítette - többek között az orvosi asztrológiáról szólót is - és csak töredékek maradtak ránk. Azonban kutatómunkájának fontosabb állomásait megemlítjük ezen a weboldalon. Különösen a homeopaták számára lesz érdekes az, amit Bach ír. A Bach-nozódák keltik fel majd érdeklődésünket. Bachnak egy fontos célja volt növényi eredetű gyógyszereivel: olyan egyszerű, növényi eredetű gyógyszert találni, ami minden ember számára elérhető és amellyel képes magán segíteni, képes magát meggyógyítani.

NEM A BETEGSÉG A FONTOS, HANEM A BETEG

A mindennapi életben mindenki saját karakterét mutatja - »saját magát adja«. Ez előéletünk, ellenszenvünk, elképzeléseink, gondolataink, óhajaink, vágyaink  és a másokkal való bánásmódunk, stb. összetevőiből áll elő. Nos, ez a karakter nem része testünknek, hanem hangulatunk függvénye. Ez a legfinomabb és legérzékenyebb részünk. Nem lehet tehát csodálkozni azon, hogy hangulatunk különböző érzelmeken keresztül egy adott betegség előjeleként szerepelhet és a betegségekkel szembeni ilyen érzékenység sokkal fontosabb irányvonal lehet, mintha csak a testi tünetekre koncentrálunk. Hangulatváltozásaink világosan megmutatják, hogy milyen gyógyszerre van szükségünk már akkor, amikor a testben még semmilyen elváltozás nem mutatható ki. A hangulatunkban lévő változások világosan utalnak arra a gyógyszerre, amire szükségünk van még akkor is, ha a testben még semmilyen elváltozás nem észlelhető. Most vizsgáljuk meg közelebbről, hogy egy bizonyos betegség az emberben hogyan van jelen. Mindannyian tudjuk, hogy egy bizonyos betegség mindannyiunkra másképp hat. Ha Tamásnak kanyarója van, akkor ő nyugtalan; Szilvia ellenben talán csendes és aluszékony; János eközben odafigyelésre és gyengédségre vágyik; Péter ugyanakkor merev ideggörcssé válik, miközben Balázs a legszívesebben egyedül lenne - és így tovább.

Nos, ha egy betegség ilyen sokoldalúan tud megnyilvánulni, akkor kézenfekvő, hogy semmi értelme egyedül a betegséget kezelni. A legjobb ilyenkor Tamást, Szilviát, Jánost, Pétert és Balázst úgy kezelni, ahogyan az ő pszichés betegségkarakterüknek az a legjobban megfelel. Ekkor a kanyaró eltűnik, a beteg meggyógyul.

A homeopátiás repertorizációnál is hasonló az eljárás, mert nem a betegségre adnak csak gyógyszert, hanem az ember egész karakterére. Tehát ténylegesen nem a betegséget, hanem a beteget kell meggyógyítani. Ezért olyan fontos a beteg magatartásának megfigyelése és annak türelmes meghallgatása, hogy a beteg mit mond arról, hogy ő hogyan éli meg azt a betegséget, mellyel az orvosához vagy természetgyógyászához fordul. A homeopátiás tanból még azt is tudjuk, hogy 5 különböző gyermeket csak akkor lehet ugyanazzal a homeopátiás szerrel meggyógyítani, ha pontosan ugyanazokkal a fizikai és pszichikai tünetekkel rendelkeznek az adott betegség viselése közben. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő. Dr. Bach homeopata volt és ez látszik előadási stílusán.

Mit is akarok ezzel Önöknek prezentálni: Azt, hogy nem a kanyaró a kulcs a gyógyuláshoz, hanem az a természet és viselkedés, melyet a kis beteg tanúsít betegsége közben. A gyermek hangulata, magatartása a legpontosabb utalás arra, hogy mire is van szüksége a gyógyuláshoz.  Mint ahogy egy hangulat utal egy betegség kezelési módjára, ugyanúgy figyelmeztethet bennünket egy fenyegető betegség kialakulása előtt arra, hogy azt még időben visszaszoríthassuk.

Erre ajánlhatók még az úgynevezett Kónya-féle homeopátiás mikrodózisok, melyek a még egészséges beteg pszichikai tüneteit alapul véve ajánlanak prevenciós jellegű homeopátiás vagy Bach-csepp terápiát. Ennek előnye, hogy a betegség kialakulása előtt azt nem elfojtva annak látens jelenléte megszüntethető. Így a komolyabb betegség kialakulása biztosan megakadályozható. A biztosan kialakulni akaró - örökölhető vagy hajlambetegségek - genetikai vizsgálatokkal vagy az orvosi asztrológia módszereivel kideríthetőek. Az orvosi asztrológiai elemzéseket a PSZICHOSZINTÉZIS LABOR is meg tudja csinálni.

A kis Tomi hazajön az iskolából és szokatlanul fáradt, álmos, ideges, odafigyelést igényel vagy éppen azt szeretné, ha békén hagynák és így tovább. Nem egészen olyan, mint máskor. Ha Tomit hangulata alapján kezeljük, akkor régi, probléma előtti önmaga lesz. Mindannyiunknál így van ez, sokáig fittnek érezzük magunkat és egyszer csak eljön az idő, amikor házastársunk, partnerünk, kollegáink vagy gyermekünk azt mondja: te nem vagy már a régi, mi bajod van? Ez az a pillanat, amikor a Dr. Bach-féle cseppek jót tehetnek, még mielőtt egy komolyabb betegség kialakulhatna. A megelőzés jobb és főleg olcsóbb, mint a betegség gyógyítása.

És most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor arról kell beszélnünk, amikor valaki már tényleg beteg lett. Ebben az esetben nem a betegség neve a döntő - még akkor sem, ha rémisztő - hanem a beteg betegséghez való hozzáállása. Ez  a legdöntőbb a gyógyulás kimenetelét illetően. A gyógyítás menete ugyanaz hosszú ideje fennálló betegségeknél, mint a rövidebb ideje létezőknél. Ugyanis hosszantartó betegségeknél is van karakterünk, vannak vágyaink, reményeink, elképzeléseink stb. Krónikus betegségeknél előfordul azonban erős hangulatváltozás - depresszió, félelem stb. - és ha ezeket eltüntetjük, akkor a beteg jobban érzi magát és lelkileg közelít korábbi, egészséges állapotához és a betegség is eltávozik ekkor tőle, teljesen mindegy mi is az.

Mint korábban említettük, Dr. Bach foglalkozott orvosi asztrológiával. Egy levelében valakinek ezt válaszolja: - Óvatos vagyok az asztrológiával kapcsolatban és így az első 12 gyógyító növényem hozzárendelését az állatövi jegyekhez és hónapokhoz kihagytam. ...a csillagjegyek, bolygók és az emberi testrészek egzakt helye momentán még nem biztos.

A PSZICHOSZINTÉZIS LABOR és egy német orvos Dr. Harald Kinadeter kutatásokat folytatott ezen a területen. A Bach virágok részletes ismertetésénél kitérünk majd erre is. Ott közreadjuk a bolygó-hozzárendeléseket a Bach cseppekhez.

A TIZENKÉT NAGY GYÓGYÍTÓ BACH CSEPP

Bach doktor a végül 38 gyógyító virágát több alosztályra osztotta. Most felsoroljuk azt a 12 növényt, melyet ő a 12 nagy gyógyítónak nevez

 1. Rock Rose (Napvirág, bolygója: Szaturnusz) adható sietség, nagy veszély, intenzív félelem vagy pánik és depresszió esetén - vészesetben, ha a helyzet kétséges.
 2. Mimulus (Bohócvirág, bolygója: Szaturnusz) adható olyan félelemnél, ami nyugodt embernél áll elő.
 3. Agrimony (Párlófű, bolygója: Nap) adható, ha a beteg nyugtalan, aggódó és gyötrődik.
 4. Scleranthus (Egynyári szikárka, bolygója: Hold) adható határozatlanság esetén, akkor, ha az illető hol az egyik dolgot, hol a másik dolgot tartja fontosabbnak.
 5. Clematis (Iszalag bércse, bolygója: Merkúr) alkalmazható, ha a beteg aluszékony, bágyadt, kedvtelen, álmodozik, nem érdekli semmi és a legkisebb fáradtságot sem teszi meg gyógyulásáért és semmi örömöt nem talál az életben.
 6. Chicory (Kávékatáng, bolygója: Jupiter ) ha a beteg önsajnálatot tanúsít, rosszul ápoltnak és elhanyagoltnak érzi magát és az a véleménye, hogy nem szolgált rá erre a nagy szenvedésre, akkor ez a csepp a legjobb.
 7. Cerato ( Kékgyökér,  bolygója: Hold) azoknak, akik balga cselekedetekre hajlamosak, mindenkitől tanácsot kérnek mégis mindenféle terápiás tanácsot követni akarnak.
 8. Gentian (Tárnics,  bolygója: Hold) azoknak az embereknek, akik bátortalanok, de jót és jól cselekszenek, de mindig a dolgok árnyoldalát látják és lehangoltak.
 9. Vervain (Közönséges vasfű,  bolygója: Jupiter) akaraterős, nehezen kezelhető embereknek, akik mindig mindenkinél többet tudnak és mindig önfejűen saját útjukon járnak adható ez a csepp.
 10. Impatiens (Bíbor nebáncsvirág,  bolygója: Vénusz) türelmetlen, erős fájdalommal bíró bosszús embereknek való ez a csepp, olyanoknak, akik gyorsan meg akarnak gyógyulni és türelmetlenek az emberekkel és környezetükkel.
 11. Water violet (Mocsári békaliliom,  bolygója: Vénusz) olyan csendes, nyugodt és bátor embereknek való ez a gyógynövény, akik soha nem panaszkodnak és a betegséget nem akarják teherként felfogni, hanem saját erőből akarnak meggyógyulni; ebben segít nekik ez a csepp.
 12. Centaury (Kis ezerjófű,  bolygója: Nap) azoknak segít a legjobban, akik gyengék és sápadtak, nincs erejük, akik bágyadtak és nagyon fáradtak.

 

 

A BACH VIRÁGTERÁPIA HATÁSA ÉS A VÁRHATÓ REAKCIÓK


Arra a kérdésre, hogy az esszenciák pontosan milyen hatást váltanak ki, nagyon nehéz általános választ adni. Mivel mindegyik virágesszencia más, és az emberek problémái is különbözőek, a hatás sokféleképpen történhet. Az esszenciák szedése során egyfajta energia információ íródik be az ember finom rezgésekből álló energiarendszerébe.

A beíródás minden embernél más- más idő alatt megy végbe. Egy általános terápia időtartalma három és tíz hét között van. Akut betegségeknél, vagy akut lelkiállapotnál az első hatás 3 - 4 napon belül jelentkezik, de az sem ritka, hogy valaki 1-2 órán belül érzi a cseppek pozitív hatásait. Krónikus, hosszan tartó betegségek esetén a terápia hónapokig, vagy akár egy- másfél évig is elhúzódhat. A várt hatás a szedés kezdeti periodusában kétféleképen kezdődhet:


Kezdeti túlzott javulás: melynek során a beteg úgy érzi, hogy problémái megoldódtak, a javulás látványos és gyors. Ezt a kezdeti nagyon pozitív hatást a második, harmadik hét körül visszaesés követhet, ami normálisnak tekinthető. Kezdeti rosszabbodás: a terápia kezdetén a betegség tünetei, vagy a lelki problémák átmenetileg felerősödnek, de hamar el is múlnak. Ezek a tünetek, a homeopátiában is megjelennek, és azt az üzenetet közvetítik felénk, hogy a cseppek hatni kezdtek.


Mindkét esetben kezdeti reakcióról van szó, amelyek után a betegség (némi hullámzást követően) egy harmonikusabb állapotot ér el.Álmok

A virágesszenciák szedése során előfordulhat, hogy nagy jelentőségel bíró, érekes, színes álmokra emlékezünk. Ezeket érdemes lejegyezni, mert az álmokban sokszor értékes információkat kaphatunk arra nézve, hogy hogyan is oldjuk meg az aktuális problémánkat.

Egyéb jelek 

 

Az álmokon kívül más reakciók is felléphetnek a virágesszenciák szedése során. Ilyenek lehetnek különböző felismerések, érzések, gondolatok, új problémák felszínre kerülése. Ezek mind azt mutatják, hogy lelkünkben elindultak a változások, és pozitív jelnek kell őket tekintenünk.HOGYAN DÖNTSÜK EL, MEDDIG KELL SZEDNI EGY VIRÁGKEVERÉKET?


Ebben Edward Bach alapelveihez kell visszanyúlnunk. A lényeg az egyszerűség. A fenti kérdésre egyszerűen válaszolva: akkor hagyjuk abba a bach virágeszenciák szedését amikor úgy érezzük, nincs már szükség rájuk. Mivel a probléma, és a megoldása is bennünk van, nyugodtan hagyatkozzunk belső megérzéseinkre. Egyébiránt ha azt tapasztaljuk, hogy egy idő után elmarad a cseppek bevétele (és ez nem lustaságunkból, vagy hanyagságunkból történik), úgy értékelhetjük, hogy más keverékre, vagy a terápia befejezésére van szükségünk. Az is jelzésértékű lehet, ha esszenciás üvegünket elhagyjuk, vagy véletlenül összetörik.

A BACH VIRÁGTERÁPIA MELLÉKHATÁSAI, TÚLADAGOLÁSA Bach-virágesszenciák szedése során semmilyen mellékhatás nem jelentkezik, mivel csak azokra az  esszenciákra reagál az ember energiarendszere, amelyekre éppen szüksége van, félrekezelésre sincs lehetőség. Ha nem megfelelő esszenciát választottunk, nem lesz semmilyen hatással ránk. Túladagolás sem lehetséges, ha egyszerre isszuk meg az egész üveggel, akkor sem történik semmilyen negatív hatás. Ezek miatt biztonsággal adható gyerekeknek, és terhes anyáknak is. A bach virágterápia használata teljesen veszélymentes.

A BACH VIRÁGTERÁPIA TITKA


Edward Bach angol orvos, az 1930-as években dolgozta ki virágterápiás elméletét és rendszerét. Meggyőződése volt, hogy a betegségek oka a lelki-érzelmi egyensúly megbomlásában keresendő, de bizonyos növények segítségével helyreállítható ez az egyensúly. Elméletét 38 vadvirág és növény kivonatából álló rendszerré fejlesztette ki. Így született meg a Bach virágterápia, amelyben minden egyes Bach-féle virágkivonat pontosan hozzárendelhető egy lelkiállapothoz, ahol a virágterápia kiegyensúlyozó és harmonizáló hatású lehet.HASZNÁLHATÓ-E A BACH CSEPP ÁLLATOKNÁL?

Igen! Nagyon jó hatásfokkal használhatók a Bach cseppek állatok lelki problémáinak orvoslásához. Úgyanúgy használható lovak, kutyák, macskák sőt még vadászgörények lelki gondjainál is. Mindenek előtt arra van szükség, hogy a gazdi jól megfigyelje állatát. Vigyázni kell arra is, hogy ha az állat magatartása drasztikusan megváltozik, akkor komolyabb állatorvosi probléma is lehet. Célszerű ezért az állatot először állatorvoshoz vinni és ha ő orvosi problémát nem talál felmerülhet a Bach cseppek alkalmazása. Azonban sajnos a molekulárbiológiai orvoslás ma még nem tud energetikai problémákat jól diagnosztizálni ezért, ha komolyabb a baj, az állat lelki állapota rossz, de a leletek negatívak, akkor a PSZICHOSZINTÉZIS LABOR rendelkezik olyan eszközökkel, melyekkel a finomenergetikai területre eső legapróbb elváltozásokat is ki tudja mutatni. Mert nem feltétlenül kell komoly leleteltérés ahhoz, hogy egy állat rosszul érezze magát. Lehet, hogy az állat tartási körülényeiben keresendők az okok, vagy a táplálás nem megfelelő. Mindezek pontos átgondolásával kell mérlegelni a Bach cseppek szükségességét.

1 VIRÁGKIVONAT = 1 HANGULAT


A HAGYOMÁNY ÉS AZ ÚJDONSÁG SIKERES ÖTVÖZÉSE


A Lemon Pharma gyógyszerészekkel és természetgyógyászokkal szoros együttműködésben fejlesztette ki új, innovatív termékeit. Bach virágterápiás rágógumijai az Edward Bach nevével fémjelzett bevált és igazolt eszenciák kombinált terápiáját tartalmazzák. A már sikeres Vészhelyzet/elsősegély – keverék (Nr. 39) mellett a Lemon Pharma három új összetett receptet kínál, melyek külön-külön több energiát, összpontosítást és önbizalmat nyújtanak a felhasználónak. Előállításuk gondos és kíméletes eljárással történik, hogy a Bach virágkivonatok hatása a lehető legnagyobb mértékben megmaradjon. A Bach virágterápiás rágógumikkal a Lemon Pharmának harmonikusan sikerült ötvöznie a Bach virágkivonatok hatóerejét és a mindennapok lüktető, gyors ritmusával járó fogyasztási szokásokat.


BACH VIRÁGTERÁPIÁS RÁGÓGUMI

 

Vészhelyzet 40 db


NYUGALOM ÉS DERŰ


Cseresznyeszilva ízű

Lazíts és lépj ki a mindennapok lüktető stresszéből! VÁLOGATOTT BACH TERÁPIÁS KIVONATOK A KÖVETKEZŐ NÖVÉNYEKBŐL:

• Ernyős madártej (Star of Bethlehem) – a vigasz virága. „Érzek, lélegzem, élek.“

• Molyhos napvirág (Rock Rose) – a pánik virága. „Túljutok rajta, menni fog, átlátom a helyzetet.“
• Nebáncsvirág (Impatiens) – az idő virága. „Van rá időm, türelmes vagyok, lazítok.”
• Cseresznyeszilva (Cherry Plum) – a higgadtság virága. „Bátor vagyok, nyitott vagyok, történjen, aminek történnie kell.”

• Erdei iszalag (Clematis) – a realitás virága. „Éber vagyok, világosan látok, alkotok.“

ÖSSZETEVŐK: Édesítő: xilit, rágógumi alapanyag, természetes ízesítő, csresznyeszilva kivonat, sűrítőszer: gumi arábikum, nedvesítő: glicerin, szójalecitin, 0,25 g eredeti Bach virág eszencia, színezék: titándioxid, bevonat: karnaubapálma viasz.


ÖSSZETEVŐK: Édesítő: xilit, rágógumi alapanyag, természetes ízesítő, csresznyeszilva kivonat, sűrítőszer: gumi arábikum, nedvesítő: glicerin, szójalecitin, 0,25 g eredeti Bach virág eszencia, színezék: titándioxid, bevonat: karnaubapálma viasz.
TÁPÉRTÉK: 100 g termék tartalmaz: 670 kJ (160 kcal), fehérje 0 g, szénhidrát 67 g, zsír 0 g, telített zsírok 0 g, rostok 0 g, nátrium 0 g.

 

KITARTÁS ÉS TISZTÁNLÁTÁS
Málna ízű

Szedd össze gondolataid és a jobb összpontosítás érdekében légy türelmes és keresd belső egyensúlyodat!

VÁLOGATOTT BACH TERÁPIÁS KIVONATOK A KÖVETKEZŐ NÖVÉNYEKBŐL:
• Fehérvirágú vadgesztenye (White Chestnut) – a tiszta gondolatok virága.
„Érzem a csendet, minden tiszta és világos, én irányítom gondolataimat.”
• Egynyári szikárka (Scleranthus) – a belső egyensúly virága.
„Szilárdan állok, tudom mit akarok, döntök.”
• Nebáncsvirág (Impatiens) – az idő virága.
„Van rá időm, türelmes vagyok, lazítok.”
• Fehérvirágú vadgesztenye rügye (Chestnut Bud) – a tanulás virága.
„Odanézek, figyelek, tanulok.”
• Erdei iszalag (Clematis) – a realitás virága.
„Éber vagyok, világosan látok, alkotok.“

 
ERŐ ÉS HATÁROZOTTSÁG
Piros ribizli ízű

Ragadd meg a napot és keresd egyensúlyodat lelkesen és lendületesen!

VÁLOGATOTT BACH TERÁPIÁS KIVONATOK A KÖVETKEZŐ NÖVÉNYEKBŐL:
• Vadrózsa (Wilde Rose) – az életöröm virága.
„Élni akarok, megragadok minden esélyt.”
• Olajfa (Olive) – a megújulás virága.
„Nyugalomban vagyok, kipihentem magam, új erőre kapok.”
• Gyertyán (Hornbeam) – a tetterő virága.
„Frissnek érzem magam, lendületben vagyok, szívesen dolgozom.”
• Szilfa (Elm) – a felelősség virága.
„Megteszem, amit tudok, segítséget kapok, sikerülni fog.”

 
BÁTORSÁG ÉS BIZALOM
Kék áfonya ízű

Merítsen bátorságot, higgyen önmagában és legyen magabiztos!

VÁLOGATOTT BACH TERÁPIÁS KIVONATOK A KÖVETKEZŐ NÖVÉNYEKBŐL:
• Vörösfenyő (Larch) – az önbizalom virága.
„Képes vagyok rá, akarom, megteszem.”
• Őszi tárnics (Gentian) – a hit virága.
„Bízom magamban, hitem gyarapszik, minden jól alakul.”
• Rezgőnyár (Aspen) – az életkedv virága.
„Vigyáznak rám, nyitott vagyok, erős vagyok.”
• Kékgyökér (Cerato) – az intuíció virága.
„Bízom magamban, figyelek első megérzésemre, magam döntök.” Minden rágógumi eredeti angol Edward Bach-féle virágesszenciát tartalmaz.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.