Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A SZÍNEK SZIMBOLIKUS JELENTÉSE

2009.10.28

A SZÍNEK SZIMBOLIKUS JELENTÉSE

 

Bevezetlek benneteket a színek világába, legalábbis olyan alapszínekről fogok a következőkben beszélni, amelyek mindennapjainkban körbevesznek bennünket.

A későbbiekben, ha megismerkedtünk a színekkel, megismerjük azok használatát is a hétköznapi csodák eléréséhez gyakorolt hatásával.

A színeket agyunk jobb agyféltekéje érzékeli. A jobb agyféltekénknek az alábbiak többek között a funkciói:

Érzelmek
A "kép" átlátása
Képzelőerő
Szimbólumok és képek
Jelen és jövő
Filozófia és vallás
A jelentés, mondanivaló megértése
Hit
Tisztánlátás
Térbeli észlelés
Objektum funkciója
Fantázia alapú
Lehetőségeket mutat be
Szárnyaló gondolkodás
Kockázat

De térjünk vissza színekhez. Életünkben sajátos értelmezéssel is használjuk a színeket, pl. érzelmeink kifejezésére, vagy akár egy-egy kifejezésünket is „helyettesítjük” magával a színnel, és társalgás közben már mosolyogva tudjuk is, hogy miről is van szó. A piros, a szeretetet, a meleget, a lángolást szimbolizálja. Hazánkban a gyász színe ma már a fekete. Ha valakire azt mondjuk „zöld”, azt érthetjük úgy is, hogy az illető környezetvédő, de értelmezhetjük úgy is, hogy még éretlen gondolkodású.

Nyilvánvaló, hogy a színeknek más-más kultúrában más-más jelentésük van. Amint említettem, hazánkban a gyász színe a fekete. Ugyanakkor a keleti kutúrában a gyászt a fehér szín szimbolizálja.

Ezen a héten a sárga, narancs sárga, és piros színről beszélgetünk.

SÁRGA          

Sárga - a gondolatébresztõ

Aki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám - és ezt kevesen tudják - tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelõ filccel kihúzni.


A citromsárga hatással van a hasi idegközpontra, ezért látványa segítheti az emésztést. Kedvezõen hat az idegrendszerre, jó hatással van az ítélõképességre, segíti a tárgyilagosságot, fokozza a szellemi aktivitást. Akiknek a citromsárga a kedvencük, jó beszélõképességgel rendelkeznek, vezetõ egyéniségek.

A sárgáról először a napsütés jut eszünkbe. A sárga meleg hatást, boldogságot kelt. Az örömmel, a boldogsággal, az értelemmel és az energiával szokás összekapcsolni.

Természetesen különféle árnyalatai vannak, amik különféle jelentéssel bírnak.

A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. A narancssárgába hajló sárga a Nap, a melegség szimbóluma; az isteni szeretet, a bölcsesség színe; a zöldessárgát viszont a halálhoz, az irigységhez, a hitszegéshez társították.

  • Kínában a Föld, a középpont színe. Eredetileg császári szín volt - csak annak volt szabad sárga ruhát viselnie, aki a császári családhoz tartozott -, később az előkelőség kifejezője lett.
  • A keresztény hagyományban is megjelenik a sárga szín többértékűsége: lehet a szentség, a felfedett igazság kifejezője, ugyanakkor a sötétsárga az eretnekség, az árulás színe.

NARANCSSÁRGA

Narancs - jó emésztés

Rossz a kedved? A narancsszín boldogságot, életvidámságot sugároz. A félõs, szégyellõs embereket bátrabbakká, kezdeményezõbbekké teszi. A meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat, de erõsíti az emésztõszerveket és az ellenálló képességet is. Használj például narancssárga müzlistálat, hogy megjöjjön az étvágyad, és vásárolj ugyanilyen színű salátástálat a buli kedvéért. Hatása testünkre: székrekedés, feszültség és megfázás esetén segít.

A narancsszín a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat. Erõt áraszt, örömöt, melegséget sugall. A narancskedvelõk életvidám, jókedvû emberek, telve szeretettel és gyengédséggel.

·         Átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi.

·         Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. A buddhista szerzetesek ruhájának színeként a láng, a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatása.

·         A zsidó hagyományban a ragyogás és a pompa színe.

PIROS

Piros - az energiabomba

A pirosnak erõs hatása van: szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is. Ettõl a színtõl bárki erõsebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá. Hatása testünkre: minden más színnél jobban növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket.

A pirosat kedvelõk kezdeményezõk, kreatívak, fizikailag is aktívak. Bizonyos tárgyak pirosra festve kifejezetten figyelemfelkeltõek: veszélyt jelzõk, izgalmat kiváltók, de akár sokkolóak is lehetnek. A piros ruha magára vonja a tekintetet, érzékiséget sugall, de hiperaktív embereknek nem ajánlott a túl sok piros viselése, mert agresszivitást válthat ki a többiekbõl. A piros vitalitást, energiát sugároz, növeli akaraterõnket és szexuális vágyakat ébreszt

·         Éppúgy lehet az élet, mint a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható.

·         A nemiség szimbóluma, a libidó színe.

·         A történelem előtti időkben a halottak mellé vörös színű port szórtak a temetkezési szertartás során. Ókori babona, hogy apotropaikus (apotropaikus: (gör.) Bajelhárító, védelmező erővel rendelkező)  erejű, megóv a démonoktól és a veszélyektől.

·         Az egyiptomiak befestették fáikat, barmaikat, vagyontárgyaikat pirosra, hogy megvédjék a tűztől és más károktól, s hogy termékenyek legyenek.

·         A zsidók ajtófélfáikat az áldozati bárányok vérével festették meg, hogy megóvják házaikat a tíz csapás öldöklő angyalától.

·         Görögországban vörös leplet borítottak a holtakra, ezzel jelképesen áldozattá avatták, hogy kibékülve az alvilágiakkal, lejuthasson birodalmukba.

·         Az antikvitásban a szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője; Rómában a menyasszony tűzpiros fátylat visel, ez a flammeum.

·         Erő-, tűz- és hatalom-jelképként is szerepel.

·         A zsidó és keresztény hagyományban a komolyság, a fenség színe.

·         Az Újszövetségben a bűn, az engesztelés, a vezeklés és az áldozat színe.

·         Negatív jelentése a testi szenvedélyek megbélyegzéséhez kapcsolódik, a skarlátvörös a „nagy babiloni parázna” színe.

·         A piros lámpás házak színeként a paráznaságra utal.

·         Az alkimisták kemencéjét jelképezi, valamint a „Nagy Mű” harmadik fokozatát.

·         Az európai népszokásokban a húsvéti piros tojás a termékenység jelképe.

hivatkozások:

http://www.lelkititkaink.hu

http://szinek.teleoldal.hu

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.