Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ITTHON MARADTAM - vírus 2020 folytatás május végétől

május 29. péntek

Ismét elkezdtem főzni. Sült heck zöldekkel, egészséges, könnyű, és finom vacsora, de lehetett volna ebéd is.

Hal receptje a helyén - a halaknál.

 

május 30. szombat

Nagyon kíváncsi lennék, vajon ki ismerte fel a köretet...mert így a képről olyan, mintha pl. tarhonya lenne. Pedig ez itt  burgur. Az utóbbi, búzatöret...jobb értékekkel rendelkezik - kalória, CH és GI értékeket tekintve -, mint a hajdina, felhasználni viszont ugyanúgy lehet, kb. 10-13 perc alatt el is készül. Egytálételnek, köretnek, vagy rakott dolgokhoz kiváló.Itt én marhapörköltet főztem, csak elfelejtettem időben fényképezni, úgyhogy a pörkölt csak nyomokban látszik.smiley  A tányér szélén nyomokban cékla is található.

De mivel most a hétvégén "marhulni" fogok, így remélhetően a holnapi marha már teljes valójában felkerül.

burgur.jpg

május 31. vasárnap

Nagyon szomorú idő van:-( Ezért is, és azért is, mert a leves az mindig jó, készítettem egyet, amit főzés közben alakítottam, gondoltam át. Az egész azzal kezdődött, hogy marha lábszár volt itthon, amiből ugye tegnap pörkölt készült, de három szelet még félre volt téve, és azt sütni akartam. Azért a lábszár nem erre való, de gondoltam, kockáztatok. Leszedtem a hártyás részeit, még maradt rajta hús is, ezeket összevágtam, és feltettem főni. Nem sok volt, de kár lett volna, ha a kukában köt ki. Kb. egy órát főztem, közben már a holnapi csirkemell is kezdett kiolvadni, mert a fagyasztóban volt, levágtam a csontról, és még abból is hozzátettem a fővő marhához, ami igazán akkor már puha volt. Majd tettem bele még egy krumplit kis kockára vágva, és egy hirtelen ötlettől vezérelve a tegnap megmaradt cékla-salátát csíkokra vágtam, és azt is beletettem. Ezután tejföllel behabartam, és szórtam a tetejére egy kis kaprot. Nagyon jó ízű, kicsit pikáns, savanykás, rózsaszín leves lett. Kinézetre hirtelen úgy tűnt, hogy gyümölcs leves:-) Nos, vissza a marhához.. kiklopfoltam, besóztam, majd mindkét oldalát hirtelen átsütöttem. Áttettem egy sütőedénybe, a visszamaradt zsiradékba tettem kockázott paradicsom konzervet, egy kis mustárt, karikára vágott hagymát, egy szál friss rozmaring leveleit, jól megkevertem, és ráöntöttem a húsra. A tetejére friss paradicsom szeleteket raktam, és betettem a sütőbe. 180-200 fok körülire állítottam, és egy óra alatt vajpuhára sütöttem. Sárga újkrumplit nagyobb darabokra vágtam, ebbe is tettem egy ágacska rozmaringot, megsóztam, és erre hidegen sajtolt tökmagolajat öntöttem, majd letakartam fóliával, és ezt is betettem a sütőbe. Ez volt a köret. Így aztán a mai "marháskodásom" nagyon ízletesre sikeredett. No és tanulságos is volt, lehet a lábszárból mást is készíteni, nem csak pörköltet, vagy gulyást.

leves.jpg    marha.jpg

június 1. hétfő

Mivel holnap lesz a temetés, így ma azokat az ételeket készítettem el, amit holnap fogok az asztalra tenni. Nagyon korán indulnak a vidéki rokonok, maga a szertartás is reggel nagyon korán lesz. Így aztán piskóta tekercset, lekváros buktát sütöttem, kolbásszal töltött karajt, és tarját egészben. De azért egy  kis meleg étel is lesz, mert ki tudja, ki mire fog vágyni, ez pedig karalábé levelébe töltött hús, tejfölös mártásban. A hideg húsokhoz majd még hajnalban készítek egy nyers salátát, jégsalátából, hagymából, retekből, paprikából és paradicsomból. Hidegen sajtolt tökmagolajjal lesz összekeverve. Persze, azért volt ebéd, csak az a fagyasztóból került ki, babgulyás, ami igazán egytálétel. Itt vannak az elkészült vendégvárók. Hajnalban még egy tepsi sajtos rudat fogok sütni, de azt nagyon "lustán" boltban vett leveles tésztából. Az ételek amiknek a képét kiteszem, természetesen nem így fognak asztalra kerülni, a húsból hidegtál lesz, szerintem háromra fog ráférni, és nyilván való a töltike se lábosban. Majd elfelejtettem, főztem hozzá burgurt, hisz jó lesz hozzá, a mártással. És a tekercseket is szépen felvágva fogom szervírozni.

piskota-tekercs.jpg bukta.jpg sulthus.jpg toltike.jpg

Piskóta tekercsek darabonként két tojásból lettek készítve, holnap leírom a receptet. A töltikéből 17 db csomagocska lett, ehhez a húsmennyiség egy egész csirkemell volt, recept később ennek is. A sült húsok pedig 2*85 dkg-osak voltak.

Június 2. kedd

Mivel tegnap készítettem el a mai kitálalni valót, ezért ma nem főztem, viszont ahogy ígértem a tegnapi recepteket feltettem: süteményekhez a két tojásból hogyan készítünk piskóta tekercset, a húsételekhez a kolbásszal töltött karajt, és a csirkés ételekhez a karalábé levelébe töltöttet, amit én most töltikének neveztem el.

június 3. szerda

Mivel tegnap nem jött annyi vendég, mint amennyire számítottam, ezért ma a maradékokat tálaltam fel, nem akartam lefagyasztani. Viszont csináltam egy menüsort ami egy hónapra mutatja, hogy mit lehet manapság napi egyszer főtt ételt készíteni, s ez megtalálható az oldalon itt: https://apera.eoldal.hu/cikkek/receptek-az-en-konyhambol/menusorok---heti-bontasban.html "tavaszi menüsor" cím alatt. Innen lehet válogatni, nem drága, de idény vacsorák, vagy ebédek között. Remélem, hasznos lesz.

június 5. péntek

A fagyasztóban volt virslis hajdina, és még a hűtőben egy jó adag nyers savanyú káposzta. Ebből lett a hajdinás-káposztás egytálétel úgy, hogy még volt a sült húsból is süt zsír, ezen pirítottam egy kisebb fej hagymát, majd kimostam a savanyú káposztát, rátettem, és sütögettem, pároltam, amíg puha nem lett. Kevergetni kell, hogy le ne égjen. Pirospaprikát se tettem hozzá, hiszen ez a sülthús zsír enyhén paprikás volt, mert azt a zsírt használtam fel, ami a kolbásszal töltött hús után maradt, tehát elég fűszeres is volt az íze.  Amikor kész volt, akkor hozzákevertem a hajdinás virslit. Annyi plusz ízesítést kapott az étel, hogy amikor már kész volt, egy kis törött borsot szórtam a tetejére. Aztán készítettem még utána hamis császármorzsát, azért hamis, mert zabkorpából, teljes kiőrlésű lisztből, tejjel felengedve, kis időt várva, hogy megdagadjon, kevés folyékony édesítővel megízesítve, majd két tojással összekeverve készítettem. Ezt a masszát sütögettem, lapáttal megfordítottam, összetörtem, így alakultak ki a "gombóc"-ok, tehát az alapanyagok nem az eredetiek voltak. Barack lekvárral viszont nagyon jó ízű, és kiadós volt.

kaposztas-virslis-hajdina.jpg           csaszarmorzsa.jpg

június 7. vasárnap

Mostanában egyre kevesebbet főzök magam, mert intézem az ügyeket. Ezért pl.tegnap is ebédmeghívásom volt, ma viszont nagyon egyszerűen melegszendvicset és salátát ettem. A szendvics "feltéte" párizsi+margarin+lapkasajt+tojás+kolbász+paradicsom. Mindezek apróra vágva, jól összekeverve masszává, és a tetején reszelt gouda volt. Mellette nyers saláta: paradicsom, uborka, jégsaláta, citromléből, sóból és hidegen sajtolt tökmagolajból öntet.

szendvics.jpg

június 8. hétfő - június 9. kedd - június 10. szerda - június 11. csütörtök - június 12. péntek

Összevontam ezeket a napokat, mert állandó jövés-menés-pakolásban vagyok, így ahogy az előző napokban, úgy most sem én főztem, hanem "kosztos" voltam. Csak annyi volt az ételeknél a hozzáadott érték tőlem, hogy elmondtam, mit ennék meg szívesen. Ezért aztán képek sem készültek az ebédekről, de azért leírom a menüt, legalább ötletnek talán segítség.

Hétfőn zöldséges apróhús volt, csirkemellből, amihez pirított tésztaköret készült. A csirkemell csíkok meg lettek pirítva egy kis hagymával, majd hozzá lett öntve egy fél zacskó tavaszi mirelit zöldség, kb. 5 percig együtt párolva. Semmilyen különleges fűszerezése nem volt, csak a hagyományos. A pirított tészta orsó tésztából készült. Kevés olajon addig kell kevergetni, amíg közepes aranybarnára sül, majd forró vízzel felönteni annyira, hogy kb. egy újnyival feljebb érjen, mint a tészta. Tulajdonképpen a tarhonyát is hasonlóan főzi az ember. A tésztának így kellemes íze lett, s a zöldséges húshoz a markánsabb ízvilág nagyon jól illet.

A keddi ebéd is ekkor készült, az pedig gombás hús volt, szintén csirkemellből, ennek a receptje a szakácskönyvemben megtalálható. Röviden a hozzávalók: szalonna, hagyma, gomba, hús, tejföl, petrezselyem. Ehhez is tészta volt, szarvacska.

Mivel volt még sárgarépa, hagyma, a gomba tönkjei, egy fél karalábé, a karfiolnak már csak az erősebb takarószárai, és a torzsája, ezért ezekből készült a leves két napra. Itt egy kicsit álljunk meg. Én nagyon kevés dolgot dobok ki, így a karfiol takarószárait sem. Amikor megveszem a karfiolt, akkor először magát a rózsákat használom fel, de ezt egyszerre levágom a torzsáról, így a zöld vastagabb levélszárak ott maradnak, mint egy kosár a torzsával együtt. Ezt én úgy ahogy van, visszateszem a hűtőbe, mert ha legközelebb levest főzök, akkor ezeket a szárakat összevágom, a torzsával együtt, és beleteszem a levesbe, mint alapanyagot. De ha pl. húslevest főzök, akkor össze sem vágom, csak beleteszem száranként, és amikor kész a húsleves, akkor vagy megesszük egy részét, vagy akkor tényleg kidobom, de az íze, és minden ásványi anyag jósága belekerül a levesbe. Tehát folytatva:

Minden zöld hozzávaló egyforma kockára lett vágva, majd egy kis olajon átpirítva, egyszerre az egész,  majd felöntöttük vízzel, és tettünk bele még csirke csontokat. Ezek akkor keletkeznek, amikor a nagy bevásárlás alkalmával a csirkecombokat lebőrözzük, és kicsontozzuk, mert csak a szín húst, a filéket használjuk fel, de a hús is, és a csontok is elkészítésükig a fagyasztóban várják a sorsukat. Külön kerül a fagyasztóba az összes bőr és csont, és ilyen alkalmakkor a fazékba, hogy jobb ízű legyen a leves. Tehát ezt a zöldséges csontos dolgot lassú lángon kb. 40 percig főztük, majd a tálalásnál a tányérba helyeztünk egy-egy lapka sajtot, és a forró levest erre szedtük. Ezzel sűrű, nem átlátszó, "telezöldség" levesünk lett, a sajttól pedig kellemes pikáns ízzel találkoztunk kanalazás közben.

Tehát kedden a maradék leves volt, és a gombás hús.

Szerdán annyi mindent kellett csinálni, hogy még a "kosztosság" is elmaradt, így nemes egyszerűséggel egy büfében dobozba vettem ebédet, amit én talán egy évben ha kétszer csinálok, de meg kell mondjam, nagyon finom volt. Rakott kelkáposztát választottam.

csütörtökön megettem a maradék gombás húst.

S ma, pénteken pedig krumpli léből volt hagymás-sárgarépás, paradicsomdarabos leves, amit krumpli püré, rántott csirkecomb, és friss saláta követett. Itt az érdekes a krumplipüré volt, így még sose ettem, s nem is láttam elkészíteni. Még öreg krumpli lett megfőzve, apró kockára vágva. Amikor kész lett, a levét ráöntöttük a pirított hagymás-répás-aprókagylótésztás-paradicsom darabos egyvelegre, és abból lett a leves. A leszűrt krumplit nyomóval összetörtük, és azon mód forrón bele lett ütve egy egész tojás, valamint úgy jó fél decinyi főzőtejszín, s mindez jól ki lett kavarva. Kicsit krémes, de nem habos állagú lett, a tojástól szép sárgás színt kapott. Az íze nagyon finom volt, megtartotta a domináns krumpli ízt. Ehhez volt a filézett rántott csirkecomb, és az uborkából-jégsalátából-paradicsomból összekevert saláta, ami egy kis törött borsos tejföllel lett kikeverve.

Remélem, azért kép nélkül is lehetett ötletet meríteni.

június 15.

Elöljáróban szeretném megköszönni minden kedves látogatónak, hogy követi/követte az oldalt, aminek két könyvtára tulajdonképpen amolyan főzős-blog lett tekintettel a vírus járványra. Mivel 16-án kórházba  megyek, s előreláthatóan öt hét múlva fogok hazajönni, így főzni sem fogok, ha fel is jövök az oldalra, esetleg csak ötletelek, de még ezt sem ígérem. Legközelebb július végén leszek konyha közelben, bízom abban, hogy egészségesen, és hódolhatok továbbra is a főzés-sütés örömének - mert ez nekem mindig is kikapcsolódás-stresszoldás- és öröm volt. Vigyázzatok magatokra!smileyheart

KÓRHÁZ UTÁN  - AUGUSZTUS 18.

Elsősorban megköszönöm a látogatásaitokat azalatt az idő alatt is, amíg nem voltam itt jelen. Most már eljutottam oda, hogy tudok főzni, és tevékenykedni - igaz lassan - a konyhában. Így aztán, hogy ne maradjon ez az év sem frissen készült idei lekvárok nélkül, ezért egy pár üveggel eltettem. Fele áfonya, másik fele pedig sárgabarack. Azt gondolom, hogy ennél jobban nem lehet majd a nyarat visszaidézni, mint ezekkel a finomságokkal, arról em is beszélve, hogy mindegyik 100 %-os gyümölcs tartalmú. , Íme:

lekvarok.jpg

 

Mivel a gyümölcsöket a piacon szereztük be, ezért ha már ott jártunk, akkor friss zöldbabot is vettünk. Bárki, bármit mond, a frissnél nincs jobb a világon, Ropogós, fantasztikus ízű...nagy kedvencem. Sajnos, horror áron lehet kapni, bár én a piacon félpénzért vettem, tehát nem 900 forint volt, "csak" 490 Ft kilója. Ámde egy főzelékhez, elég fél kiló is:-)

zoldbab-fozelek.jpg

Ha friss, akkor nyáron én fokhagymás, petrezselymes, pirospaprikás rántással készítem, és végén egy jó adag tejfölt adok hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.