Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ITTHON MARADTAM - vírus 2020

MIVEL ITTHON DOLGOZÁST RENDELTEK EL A MUNKAHELYEMEN, ÍGY ITTHON MARADTAM, S VALÓBAN NEM MEGYEK SEHOVA.

Pl. Főzök

hétfői alkotások - március 23.

karfiol-brokkoli leves tejfölösen és túró gombóc

img_20200323_110001-1.jpg     img_20200323_105632-1.jpg

 

keddi alkotás - március 24.

Paprikás krumpli házi széles metélttel, túrós rétes, sajtos csavar

img_20200324_094738.jpg  img_20200324_094713.jpg

 

Mivel a vírusjárvány miatt elmaradt a műtétem, és itthon vagyok munkaügyileg is, nulla mozgásom van. A kibérelt biciklit visszavitettem, így a jó kis házikoszt, és döglődés megtette hatását, alattomosan másznak felfelé a kilók...hmmmmm.

Ezért ma úgy döntöttem, csinálok egy házi szoba biciklit a saját bringámból. És íme, az alkotás!!! Tökéletesen lehet tekerni, fel van függeszte a ruha szárító állványra, a két hokedli egyenesben tartja, valamint teljes rálátásom van a tévére:-) Neszenektek kilók!!

viber_kep_2020-03-24_13-55-32.jpg

Március 27. péntek

Székelykáposzta csirkemellel, és gerslivel

Ez amolyan light-os káposzta...viszont a gersli miatt nagyon laktat. Gersli=árpagyöngy, ha esetleg furcsa lenne a másik megnevezés. Egyébiránt nagyon egészséges.

szekelykaposzta.jpg

 

 

 

 

 

 

 

március 28. szombat

Nagyon olcsó volt szerdán az Aldiban, és egyébként is el kellett menni vásárolni, mivel a legtöbb alapélelmiszer elfogyott itthonról, vettem másfél kiló banánt, ami viszont vihar sebesen kezdett megbarnulni. Ebből három darabot - a legszottyosabbat kiválasztottam, és banánkenyér készült belőle. Egészséges módon, vagyis nincs benne cukor, se pótló, zabpehely és zabliszt viszont igen. Íme, ilyen lett a mű:

zabpelyhes-banankenyer-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ebédre a tegnapi székelykáposzta másik felét fogom megenni. Aztán csináltam egy videót is, életemben először, bizonyításképp, hogy nem csak összeszereltem a szoba bringát, de használom is:-) a videót feltettem a youtube csatornámra, ahol egyébként mostanában az "Egy egér naplója" c. mesekönyv fejezeteit teszem fel úgy, hogy én felolvasom, és gyártok hozzá képeket, vagy elbábozom és akkor mozgó video...szóval ott van az is, ahogy bicajozom.

(youtube: Erika Járdányné ez a csatorna neve...a könyvről egyébként 13 db videót tettem fel, annyi fejezete volt, 1, 2., 3., .....-13 egér mese címen)

március 30.

Meguntam a székelykáposztát, már háromszor ettem belőle. A reggelivel is hezitáltam,hogy mi is legyen, végül a majonézes tojássaláta mellett döntöttem, amihez lapkenyeret ettem.

Íme a saláta:

az ebédem pedig sárgaborsó főzelék lett, bélszínrolóval:

sargaborso-fozelek-belszinroloval.jpg

március 31. kedd

Reggelire, uzsonárra, és bármire megsütöttem az újabb banánkenyeremet, mert még volt egy szottyos a hűtőben. :-)

Az ebédem ma két féle lesz, egyrészt leves, másrészt főétel. Nos, a leves nagyon egyszerű lett, mert a tegnap megmaradt sárgaborsó püréhez még öntöttem füstölthús lét, botturmixszal összekevertem, és főztem hozzá egy kis levesbetétet, magyarán mini kagyló tésztát. DE! A második fogás nagyon friss:-) Főtt tojással rakott sárgarépa. A recept a zöldségesek között található.

tojassal-rakott-sargarepa.jpg

április 2. csütörtök

A tegnapi napra semmit se raktam fel, ennek az az egyszerű oka, hogy olyan adag lett a keddi, hogy szerdán is azt ettem - elég volt a maradék.

DE! ma, reggel úgy döntöttem, hogy valami nagyon finomat kellene reggelizni, így aztán, a mai reggelim kakaós palacsinta lett.

kakaos-palacsinta.jpg

Ebédre csurgatott tojásleves, és grízes tészta került az asztalra.

csurgatott-tojasleves.jpg     grizes-teszta.jpg  

természetesen, a szokást nem megtörve, a leves a tészta főzővízéből készült.

április 3. péntek

Ma egy kicsit korábban keltem a szokásosnál, ezért hogy eltöltsem értelmesen az időt, és mivel volt házi aludt tejem, amit csuporban altattam, így bekevertem egy adag sajtos pogácsának való tésztát, majd vérszemet kaptam, és bedagasztottam egy adag túrós sütinek valót, viszont elfogyott a túró, de még volt tészta, így a maradékból briós lett.

sajtos-pogacsa.jpg       turos-puffancs.jpgbrios.jpg

 a mai és a holnapi ebédre, vacsorára, bármire, amíg el nem fogy... rántott hal, és rántott csirkemell készült - diétásan, és nem olajban sütve, hanem sütőben. (receptek a megfelelő helyen!:-)

rantott-csirkemell.jpg rantott-hal.jpg

köretet nem készítettem hozzá külön, majd esetleg saláta lesz mellé....

április 5. vasárnap

Ma rakott kelkáposztát készítettem, sok lett, így valószínűleg holnap is ez lesz az ebéd, és a maradék a fagyasztóba fog várni egy későbbi időpontban, mert ez az étel könnyen és jól fagyasztható.

rakott-kelkaposzta.jpg    rakott-kelkaposzta-2..jpg

 

április 7. kedd

Tegnap még a rakottat ettem, tehát maradékot, ezért nem volt fenn a tegnapi napról semmi. Ma viszont, tésztás nap volt. Makarónit főztem ki, és szép nem szép, de rövidre törtem. Volt egy kis löncshús konzerv maradék, egy kis szeletelt füstölt főtt tarja maradék, egy kis paradicsomszósz maradék, egy paradicsom, nos.... ebből lett a tésztára szósz, tejszínnel besűrítve, a tetejét pedig reszelt sajttal szórtam meg. Hmmmm. maradékokból is nagyon finomat lehet főzni:-)

sonkas--paradicsomos-tejszines-szosz-es-reszelt-sajt.jpg     rovid-makaroni.jpg  kitalalva-a-szoszos-teszta.jpg

április 8. szerda

Ez a mai teljesen vegetáriánus nap. Reggel sajtos szendvicset ettem, az ebéd pedig magyaros zöldbabos sárgarépa főzelék tojás lepénnyel. Íme. (Recept a helyén...smiley zöldséges ételek között)

magyaros-sargarepa-zoldbab-fozelek-tojas-lepennyel.jpg

 

 

 

 

 

 

április 9. csütörtök - zöld csütörtök

Sajnos, a zöldcsütörtökből csak annyi  maradt, hogy a töltött gombafejekhez nem csak barnarizs volt, hanem még akadt egy kis zöld - jégsaláta. Hát, ennyit áldoztam ma a zöldcsütörtök oltárán. A gombafejek póré-sonka-juhtúró töltelékkel voltak megpakolva, és sütőben megsütve.

 

toltott-gombafej.jpg

 

 

 

 

 

 

Ma megsütöttem a húsvéti beigliket is, ezt minden évben elkészítem.

 

 

beigli.jpg

 

 

 

 

 

két mákos, két dejós. (nem tévedés, nem dióval van töltve, hanem dejóval=dió pótló magvak darálva). A dió megfizethetetlen...legalábbis általában, hacsak nincs dió fája az embernek, vagy ismerőse, akinek dió fája van, vagy sok pénze van az embernek, és belefér fél kiló dió a költségvetésbe, így aztán egy diós bejgli ki is jön ezer forint körül, kettő meg már kétezer, és akkor végül is aranyat is rághatnánk....marad tehát a dejó. A tésztája kb. fele fele arányban zabpehely liszt, és finom liszt. Így még nem csináltam, úgyhogy magam is kíváncsi vagyok, ,milyen lesz.

és készült egy torta is:

csoki-torta.jpg

április 10. péntek

Ma a tegnapi rizsmaradékot használtam fel, így született meg a zöldséges (sárgaborsó, répa, karalábé, hagyma) barnarizs kétféle kolbásszal. Az egyik csemege, a másik nagyon csípős volt, ezt karikáztam rá a zöldséges rizsre.  Íme:

zoldseges-barnarizs-kolbasz-karikakkal.jpg

 

 

 

 

 

és előkészületben a hideg ételek, de azok még a hűtőben várják, hogy összeérjenek, ha kész lesz, felvágom, feldíszítem, és megmutatom. Készült még tehát kőrözöttel töltött sajttekercs, valamint sonkás töltött tojás. A bejgli képeit is akkor fogom feltenni, amikor felvágom...egyenlőre arra még várni kell:-)

április 11. szombat

Jómagam, hagyományosan szoktam a tojást megfesteni, vagyis hagymahéjban főzöm meg, mert mint tudjuk, annak sok a festékanyaga, így nagyon szép kis tojások kerülnek majd holnap az asztalra.

tojasok.jpg

 

 

 

 

 

 

Volt egy kisebb pulykaszárny - két izületes - a fagyasztóban, abból készült ma gombás tavaszi zöldség leves.

 

tavaszi-leves.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A főétel fűszeres palacsinta tésztába forgatott haldarabok, tejszínes-sajtos-kapros zöldségkörettel (karalábé+sárgarépa+zeller)

 

 

hal-fuszeres-bundaban-tejszines-sajtos-zoldsegkorettel-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

április 12. vasárnap

JÓ REGGELT HÚSVÉT!!!

jo-reggelt-husvet.png

 

 

 

 

 

 

Felfedte magát a sajttekercsem is, hisz most vágtam fel. A tálon ezen kívül sonkás-sajtos-vajkrémmel töltött tojás, két fajta kolbász, és az elmaradhatatlan sonka van. Én nagyon szeretem a sajtokat, úgyhogy négy szelet brie is került rá. Zöldként póréhagyma karikák, paprika karikák, és paradicsom szeletkék, amik nem csak díszei a tálnak, de az ott lévők kiegészítése.

Ebéd: Sárgarépás-bazsalikomos-vagdalt (vegyes darált húsból: sertés és marha), saláta, és sült krumpli (szigorúan igazi burgonya, semmi fagyasztott izé!)

 

ebed.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a mai desszert: dejós, és mákos bejgli, valamint meggyes rétes:

 

sutemenyek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

április 16. csütörtök

Kimaradt egy pár nap, mert megnáthásodtam:-( egy kicsit megijedtem, hogy talán rám talált a vírus, de nem, ez "csak" megfázás volt. Így aztán ágyban maradtam, gyógyszert szedtem, és sokat aludtam. Mértem a lázam, de szerencsére, csak hőemelkedésem volt, s valójában két nap alatt túl is jutottam rajta, legalábbis, már alig-alig bújkál bennem. Ezért legfőképp maradékokat ettem, hideg szendvicseket, tegnap pedig elővettem egy adag húsleves-lét a fagyasztóból, ahhoz már csak egy kis levestésztát kellett főzni.

Ma már viszont készítettem ebédet, és íme a salátás karalábé főzelék, a húsvéti utolsó három szelet vagdalttal:

salatas-karalabe-fozelek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

mivel volt egy mokkás pohárban a hűtőben felvert tojásmaradék - a rántott hús panírozásából maradt - így, mert jobban voltam, gyúrtam egy kis levestésztát. És ezt kézzel nyújtottam, és kézzel vágtam, annyira kevéske volt, hogy ezért nem volt értelme a gépet előszedni. Ha teljesen megszárad, elteszem máskorra, amikor majd levest főzök.

hazi-metelt-szaraz-teszta.jpg

 

 

 

 

 

április 17. péntek

Tulajdonképpen elfogyott a maradék - legalábbis olyan, amit nem fagyasztottam le.smiley Ezért ma valóban mindent frissen főztem. Így lett fahéjas-tejszínes almaleves

almaleves.jpg

 

 

 

 

 

és gombapörkölt puliszkával

gombaporkolt.jpg        puliszka.jpg

A puliszka olyan nagy mennyiségű lett, hogy még elgondolkodom azon, hogy holnap esetleg sajtos-tejfölös puliszkává alakul, vagy lefagyasztom....ez majd kiderül.

április 18. szombat

Valóban a puliszka bekerült a fagyasztóba, majd egyszer köretnek, vagy levesbetétnek fel fogom használni. Ma száraz babot főztem, amit még tegnap este beáztattam. Természetesen, ebből sem lehet kisebb adagot készíteni, ezért a feléből készült ma főzelék féle (...féle, mert a sós lében főtt babot leszűrtem, és egy kis tejföllel összekevertem, majd kineveztem főzeléknek), a másik feléből holnap lesz leves. A húsvét utolsó maradéka került a főzelék tetejére - vagyis főtt tojás.

babfozelek.jpg

április 19. vasárnap

A tegnapi babból ma valóban leves készült egy kis sárgarépa, zeller, és tésztafőző víz hozzáadásával, no és fokhagymás rántással. A csütörtökön gyártott tésztát főztem meg, hát nem sokáig állt a dobozban. smiley

Ilyenné vált, illetve ilyen lett a bableves:

bableves.jpg

A kifőtt tészta egy kis része a levesbe került, a nagy részéből pedig stíriai metélt készült, mivel még egy kis túró és a réteslap is akadt a hűtőszekrényben. Bár, én az igazi stíriai metéltet úgy ismerem, s úgy is csináltam eddig, hogy a tésztájában is volt túró, de az éttermekben is inkább cérnametéltből készítik. Ez az én metéltem, nevezhető volt házi cérnametéltnek, tehát csak egy nagyon kicsit volt szélesebb, mint a bolti. Mazsola sajnos nem volt itthon, de ez nem nagy probléma, végül is ilyen lett:

stiria-metelt.jpg

S mivel még találtam megszáradt piskóta darabot - a húsvéti torta egy kis töltetlen része volt - azt ledaráltam, tettem hozzá darált mandulát, úgy kb. 2,5 dkg lehetett még a zacskóban, egy kis darált zabpelyhet, házi narancslekvár maradékot, házi baracklekvárt, kis vajat, mindezt összegyúrtam, kinyújtottam, majd megkentem cukorpótlóval, és vaníliás cukorral elkevert vajjal, majd feltekertem, és leöntöttem 85 %-os olvasztott csokival és elneveztem piskóta morzsa tekercsnek. A hűtőben két óra alatt tökéletesen megdermedve, összeállva várta, hogy felszeljem. Íme:

piskota-morzsa-tekercs.jpg

mert ugye spórunyi köll, semmit nem dobunk ki. smiley

április 20. hétfő

Ma főzelék nap van ismét. Zöldbabfőzelék tojásos feltéttel. Desszertként a tegnapi stíriai maradék, ami egy szép nagy adag még.

zoldbabfozelek.jpg

 

április 21. kedd

Ma túrós tésztát ebédeltem, kép nincs róla...

április 22. szerda

Volt a fagyasztóban egy kis testű tyúk, ami darabjaiban várta a sorsát. A hátából és a szárnya végéből lett leves alap, a többi része pedig pörkölt lett. Tyúk lévén, három órát főtt, így ebéd helyett vacsoráztam, és a pörköltnek inkább a szaftját ettem tésztával, a leves holnap lesz kész...ma egyenlőre csak megfőtt a fűszerekkel.

április 23. csütörtök

Zöldbab levessé alakult a tegnapi tyúk, viszont nagyon finommá vált. A pörkölthöz pedig zöldborsós tarhonya lett a köret. A megfőtt tarhonyát kevertem össze zsenge zöldborsó konzervvel, és petrezselyemmel, így kitavaszodott, kizöldült a tarhonya.

április 24. péntek

Pizza....erre már napok óta gondoltam, hogy elkészítem. Került rá paradicsom mártás, kockázott hámozott paradicsom konzerv, párizsi, póré hagyma, két féle sajt.... hmmmm.

április 25. szombat

A fagyasztóban árválkodott egy kupac maradék húsos tészta, amiből átalakítás után valami zöldséges akárminek kellet, hogy készüljön, és íme, elkészült, zöldséges, besameles, sajtos rakott tészta. Találtam a krödenszijén egy kis üveg házi szilva lekvárt, el is feledkeztem róla, de ha már megtaláltam, akkor barátfüle töltelék lett belőle. A zöldségléből, és a tészta főzővizéből pedig zelleres krumpli leves.

leves.jpg rakott-teszta.jpg  derelye.jpg

április 26. vasárnap

Nem főztem ma. Tulajdonképpen semmit se csináltam ma, csak filmeket néztem, ami nem jellemző mostanában rám. Viszont egyre éhesebb lettem. Gondoltam, rendelek valamit, de ahogy elnéztem az árakat, úgy döntöttem, hogy nem ér annyit sem a lustaságom, sem a megrendelendő étel, hogy több ezer forintot - akár csak kettőt is - kiadjak egy tál ételért. Így aztán rántott párizsit csináltam, mert húsféléből csak beton-állagú van, hiszen a fagyasztóban van mindegyik. Volt még a tegnapi krumpli levesből egy tányérnyi adag. Ez lett aztán a mai ebédem. Maradék leves, és emeletes szendvics: kissé megpirított korpás kenyér, kechup, párizsi, lapka sajt, uborka szeletek, ismét párizsi, mustár, majd korpás pirítós...egész jó lett.

emeletes-szendvics.jpg

április 27. hétfő

Azért ma már főztem, akárhogyan is, de hiányzott a normális főtt étel. Így aztán barna rizst készítettem, és hozzá padlizsánból pörköltet. Desszertként pedig akadt még egy kis kalács maradék, és mák, amit nagyon szeretek, így aztán mákos-kalácsos-vaniliás puding lett, egy kis baracklekvárral megbolondítva.

barna-rizs.jpg padlizsan-porkolt.jpg  pudingos-kalacs-makkal.jpg

április 28. kedd

Nagyon szeretem a leveseket, ezért ma sűrű, "vastag" levest főztem, ami azt jelenti, hogy holnap is ez lesz részben az ebéd. Sárgaborsós, zöldséges, kolbászos, virslis leves készült, és mivel ez már majdnem "egytál" étel, ezért utána túrós-pogácsát sütöttem. Sose csinálom egyformán, mindig valami más, vagy a hozzávaló, vagy a technika, most ezt hajtogattam is, és nagyon szép leveles lett.

sargaborso-leves.jpg   pogacsa.jpg

április 29. szerda

Nem tudok újat mondani...ma csak maradék, vagyis a tegnapi ebéd még egyszer. Mondjuk, nem csoda, hisz abból kicsit nem lehet főzni, és mindent lefagyasztani sem...szóval ma csak munka egész nap, és tényleg, és maradék.

április 30.csütörtök

Fogalmam sincs, hogyan nevezzem el a mai főzöcskémet. Mondjuk, szegény ember rakott káposztája, vagy pl. savanyú káposzta rakottan kőbánya módra...vagy nemtom. A lényeg, volt itthon savanyú káposzta, abból kb. negyedkilót kivettem, kimostam, megfőztem, és összeraktam a hétfői barnarizs maradékkal, amibe párizsit reszeltem, és összekevertem még egy kis sajttal is. A tepsi aljára szalonna szeletek kerültek, hogy le ne süljön, rá a káposzta, arra a rizses-párizsis-sajtos valami, és ismét káposzta, majd ott is szalonna darabokkal fejeződött be a művelet. Megsütöttem, mielőtt kivettem volna, tettem rá tejfölt, és azt kissé rápirítottam. Hát ez lett a mai alkotás.

rakott-kaposzta-.jpg  rakott-kaposzta-tanyeron.jpg

május 1. péntek

Leves...leves....szóval most épp krém leves. Zellerkrém, de most egy kisebb sárgarépa is került bele, mert nem akartam az összes zellert elhasználni. De így is inkább a zeller íze dominált. Utána pedig rántott csirkemáj, ami ugye nálam nem zsemlemorzsa, hanem zabkorpa, ettől másként is néz ki, és nem annyira ropogós, viszont nem szed fel annyi zsiradékot, és én meg állandóan próbálkozom az egészségesebb ételekkel...bár ez nem látszik rajtam sajnos. Ki tudja, ha nem így ennék, talán nem férnék be az ajtón, és akkor mégis csak látnám, hogy van értelme ennek amit csinálok, de nem fogom kipróbálni, mert nagyon kockázatos:-) Rajtam maradnak a plusz kilók, és még a kőművesnek is kell egy rakat pénzt fizetni az ajtó-nagyobbításért. Tehát, rántott csirkemáj, krumpli püré - ami egyébként tilos lenne - és joghurtos-fokhagymás uborka. Nem mondom, hogy tzatziki, mivel ismerem az eredeti receptet, ez annak egy gyenge koppintása. Nos, és színt vallok....süteményt is gyártottam...tettem azért bele zab ezt-azt is...kavart kakaós, házibaracklekváros finom lett. Hm. elvégre ünnep van. :-)

sargarepas-zellerkrem-leves.jpg rantott-maj-krumpli-pure-uborka.jpg kakaos-lekvaros-kavart.jpg

 

május 2. szombat

Maradék leveske....és a maradék krumplipüréből ma krumpli krokett lett, és virslit sütöttem hozzá, gyors kaja volt, mert egész nap azzal foglalkoztam, hogy új mesét pakoltam fel a youtubra...egy-egy ilyen összerakása kb. 3-4 óra, és aztán kész a 6-10 perces videó. De, szerintem megéri. Nu...vissza az ebédhez. A levest nem fényképeztem le, de a második itt van alant:

krokett-virslivel.jpg

május 3. vasárnap

Kicsontozott felső csirkecombból pörkölt készült - a csontok bekerültek a fagyasztóba, mert abból majd egyszer jó kis leves lesz - és a pörkölthöz hajdina. Miért is? mert ha lehet, akkor nem eszem rizst, vagy ha mégis, akkor csak barna rizst, viszont a hajdina nagyon egészséges, és nagyon finom. A legegyszerűbb az volt, hogy készen össze kellett keverni, s így mint a rizses hús, máris tálalható lett:

hajdinas-csirkeporkolt.jpg

május 4. hétfő

Bár még nincs itt a szezonja, de ma mégis töltött paprikát főzte, mert nagyon olcsón jutottam hozzá a paprikához a múlt héten. Mármint olcsón, az átlaghoz képest. Ez azt jelentette, hogy öt darabot vettem 320 Ft-ért, és nem lecsó paprika volt, hanem magam válogattam. Így ma hármat megtöltöttem darált csirkemellel, és zabpehellyel, mert ugye én nem eszem rizst, ahol lehet kiváltom zabpehellyel. Mivel azért ennyit én sem tudok megenni - és maradt is még a töltelékből egy gombócnyi, a paprikába már kevés lett volna, így valószínűleg holnap is ez lesz vagy az ebédem, vagy a vacsorám... mert ma kettőt ettem meg a háromból. :-)

toltott-paprika.jpg

május 5. kedd

A múlt héten vettem egy cukkinit, tehát itt volt az ideje, hogy elkészítsen. Úgy döntöttem, hogy tejszínes cukkinit főzök, ami egy kicsit hasonlított a tökfőzelékre, de inkább csak nyomokban, és főleg azért, mert a cukkini is tök féle, tehát azért az ízlelőbimbók felismerik a közös családi kapcsolatot. Azért, hogy maradjunk a könnyű vonalon, feltétnek natúr csirkemellet sütöttem. Viszont, hogy legyen boldogság is a végén, kitaláltam hogy sütök valami rágcsálni valót, aminek végül azt a nevet adtam, hogy zabpelyhes-mákos pöffetegek.smiley Íme a mai menü:

tejszines-cukkini-sult-csirkemellel.jpg  viber_kep_2020-05-05_14-22-44.jpg

egyébként pöffetegeket házi narancslekvárral ettem...receptek a helyükön (zöldségesek, és sütemények, bár lehet még a diétásokhoz is átmásolom)

május 6. szerda

Volt még itthon túró, egy hete bontottam fel a zacskót, lásd fenn, túrós pogácsa...nos a maradékkal ami kb. 25 dkg volt, valamit kezdeni kellett már, mert előbb-utóbb megpimpósodott volna. De se túrós tésztához, se túró gombóchoz nem volt kedvem, aztán addig agyaltam, míg egy zöldséges rakott lett belőle. Most itt azért írom le részletesebben, mert levest nem gondoltam, hogy főzök, de mégis úgy alakult, hogy egyúttal az is készült. Tehát, volt egy édesburgonyám, azt megtisztítottam, és karikára vágtam.Volt egy padlizsánom, azzal is ezt tettem, és egy nagyobb vöröshagymával is. A krumplit megfőztem sós vízben, a padlizsánt átsütöttem minden nélkül egy teflon serpenyőben. Volt egy kb. 4-5 dkg-os füstölt szalonna, amit kockára vágtam, és kisütöttem, a pörcöket kihalásztam, külön tettem. A zsírban a hagymakarikákat átpirítottam, majd azokat is kiszedtem. Tehát ott maradt a sült szalonna zsír, enyhén hagymás ízzel. Nos, itt jöttem rá, hogy leves is lesz  ma. Ebben a zsírban - ami egyébként kb. három teáskanálnyi lehetett - megpirítottam egy kevés tarhonyát, tettem hozzá sót, köménymagot, borsot, csípős darált paprikát, babérlevelet kockára vágott konzerv paradicsomból úgy két evőkanálnyit, és kb. 3 dkg karikára vágott füstölt kolbászt  - ennyi volt még a hűtőben, mint egér-rágta maradék, persze nem egér rágta, hanem én, lehetett vagy kb. 3 centinyi. Az egészet, amikor a tarhonya megpirult, felöntöttem a krumpli főzőlevével, hisz azt úgyis le kellett szűrni, és még tettem is hozzá vizet,hisz az nem volt elég. Így lett kb. egy liternyi leves, amit csendesen főztem,amíg a tészta meg nem puhult. A túrónak háromnegyed részéhez tettem egy tojást, sót, egy kis tefjölt, na meg a külön rakott szalona pörcöket, és jól összekevertem, majd jött a zöldségek és túrós massza összerakása. Egy sütőtálba alulra került egy sorban az édesburgonya, arra a hagymakarikák, arra a túrós massza, majd a padlizsán, és a tetejére még maradt egy kevés túrós massza. 200 fokos sütőben 20 percig sült. Így lett ma leves, és második fogás is. A megmaradt kb. egy negyednyi túróból pedig reggelire készült  fűszeres túrókrém, de annak receptjét nem ideírom. A többit is csak azért írtam ide, mivel többször mondtam, semmit nem szabad se kiönteni, se fel nem használni, pazarolni tilos! Azt is szoktam mondani, hogy a főzéshez bátorság kell, és fantázia... és most azt is hozzáteszem, hogy sose lehet tudni, hogy közben hogy alakulnak a dolgok:-) Íme a képek: Rakott édesburgonya padlizsánnal és túróval a tepsiben, majd kitálalva - ja, a tányéron van még egy pár hasáb hús, a tegnapi csirkemellnek egyik részét nem ettem meg, az van mellé pakolva, és átmelegítva - és itt a kép a túróról is, ami nem kőrözött, ilyet nem szabad rá mondani, mivel nem az az alapanyag,mint a kőrözöttnek, tehát ezért fűszeres túrókrém.

  tarhonyasleves.jpg

tepsiben.jpg  kitalalva.jpg

 

   fuszeres-sajtos-turokrem.jpg    turokrem-piritos-kenyeren.jpg

május 7. csütörtök

Ismét főzeléké a főszerep - igazán megosztó - szóval, sárgarépa főzeléket főztem, és volt a fagyasztóban még "retro" bélszínroló, így a feltéttel semmit nem kellett csinálnom, csak mivel úgy láttam jónak, kis darabokra vagdostam, és úgy sütöttem ki. Aztán gondoltam egy nagyot és merészet, s mivel a pöffeteg sütemény is keksznek készült volna, ma ismét megpróbáltam kekszet gyártani...és íme, most sikerült. Nemes egyszerűséggel mackó szemnek neveztem el, mert a végén tényleg olyan lett, és főleg azért is, mert méz van benne. Ez most valóban keksz, a sütési ideje is kb. 5 perc volt, nem lehetett felügyelet nélkül hagyni.(receptek a helyükön)  Íme tehát a mai menü:

sargarepa-fozelek.jpg   macko-szem-suti.jpg

május 8. péntek

Egyszerű, és nagyszerű..és már a nyarat idézi... ma lecsó volt az ebéd, egy kis cukkinivel.

lecso.jpg

Nem is kellett ennél több mára, ezt még tunkolni is lehet:-)

május 9. szombat

Szinte már nyár van! Meleg, és ilyenkor más ételre is vágyik az ember, úgyhogy sült pulykacomb, és nyers saláta, a legegyszerűbb, kicsit idei, kicsit tavalyi, vagyis paprika, paradicsom, és savanyú káposzta.

sult-hus-salataval.jpg

 

május 10. vasárnap

Jaj, nagy baj történt...amikor már megettem mindent, akkor jutott eszembe, hogy nem fényképeztem le...elnézést. De viszont, elmondani, el tudom. Szóóóval, délben a sült pulykacombból melegítettem meg szeleteket, és hozzá párolt zöldség volt: sárgarépa, kukorica, zöldhüvelyű zöldbab, és sárgahüvelyű zöldbab, valamint zöldborsó. Igen, ezek mirelit zöldségek voltak, úgyhogy nagyon hamar kész lettek, amikor megpuhultak - kb. 5 perc - a sült hús szaftjával lett egy kicsit átforgatva.

Este, tatárbifsztek volt, de nem pirítóssal, mert próbálok a kenyérről teljesen lemondani, úgyhogy nem pirítós kenyérre kentem, hanem hajdinás hamletre, és pár karika zöld paprikát is tettem a tetejére. Itt most arról kellene beszámolni, hogy a tatárt milyen marhahúsból hány napos pácolás és hányszoros darálás után készítettem el, de bevallom töredelmesen, nálunk a hentesnél lehet befűszerezettet kapni, én csak a tojás sárgáját, és egy kis vajat tettem hozzá, megkevertem, és kentem a lapokra.

Azért volt egy kis desszert is, csoki-vanilia fagyi eperrel...

Megígérem, holnap lefényképezem, ma egy kicsit mohó voltam... elmaradtak a képek.

május 11. hétfő

Mivel ma ünnepem volt, mármint hogy hivatalosan tegnap, de ma készült el az ünnepi menü, ezért én ma semmiben nem vettem részt, csak asztalhoz ültem, és élveztem a kívánság lista teljesítését. Tessék megkapaszkodni, sok, és finom dolgok jönnek:-) Mivel a kedvencem, éjjel-nappal, hidegen-melegen, bármikor, bárhol a rántott hús, tejfölös fokkhagymás uborkasalátával, így ez volt az egyik fix "megrendelésem". A másik, hogy ne legyen torta, nagyon nagyon régen ettem már gesztenye pürét, szóval ez volt a másik fix kérés. A többi jött magától:-)

Húsleves - pulykanyakból

husleves.jpg  fott-hus--es-zoldseg.jpg

Rántott hús, tejfölös fokhagymás uborkasalátával

rantott-hus.jpg  uborka-salata.jpg

Cseresznyés gesztenyepüré

meggyes-gesztenye-pure.jpg

és hát maradt a panírból nagyon sok tojás, ami össze lett keverve a maradék liszttel, zsemle morzsával, hogy amolyan "vakarék" kerüljön belőle sütésre, de nagyon - nagyon sok volt a "vakarék". Így aztán ennyi volt az én hozzáadásom a mai naphoz, hogy ehhez tettem még tejfölt, sót, sütőport, és egy kis vajat, újra gyúrtam, majd elkészült a mű - sós pálcák.... mert ugye semmit se nem szabad kidobnismiley

sospalcikak.jpg

Szóval ma nagyon dőzsölős és kívánság teljesítős nap volt.

május 12. kedd

A húsleves maradék mai átalakulása nem úgy történt, ahogy szokott lenni, mert általában majonézes saláta válik a zöldségekből, a főtt hús maradékból fasirt féle, vagy ilyesmi. Ma teljesen más átalakulás történt. Rakott zöldséges hússá vált, és sokkal jobban esett, mint a saláta, de szerintem ez csak annak volt köszönhető, hogy irtó hideg van ma...úgyhogy az ember egyáltalán nem kíván még hideg salátát is enni. Tehát, a maradék zöldségeket, ahogy hosszában el voltak vágva, szépen lefektettem egy hosszú sütő formába - dobozba - majd ráhalmoztam az aprítóval kissé összevágott, és egy kanál tejföllel elkevert főtt húst, ismét ásfélzöldség fektetés következett. A sorokat megöntöztem tejfölös-tojásos besamellel, a hús besameles mártására ráraktam még sorba egy-egy szelet lapka sajtot. Ezután betettem a sütőbe, és 200 fokon kb. 30 percig sütöttem, míg a teteje el nem kezdett pirulni. Őszintén szólva, magam is meglepődtem, milyen jó ízű lett. Íme, a dobozban, és kitálalva:

tepsiben.jpg rakott-zoldseg-hussal.jpg

május 13. szerda

Sok volt mostanában a hús...úgyhogy mentes napot tartottam. Vagyis, lencseleves volt, amibe most semmiféle füstölt se került, és még a leve se volt az, csak lencse, fűszerek, és egy szál sárgarépa került a fazékba. Utána pedig császármorzsát csináltam, baracklekvárral. Igaz, az én fenséges morzsám alapanyaga egy kicsit más volt: zabpehely, zabkorpa, teljes kiörlésű liszt. Talán úgy lehetne leírni, hogy 1-2-3-arányban volt e három összetevő, tehát egy liszt, kettő korpa, és három pehely. Tettem még hozzá édesítőt, fahéjat, és áztattam az egészet kb. egy-másfél órát tejben, tehát olyan malter állaga lett, női szemmel nokedli sűrűségű.smiley Aztán tettem hozzá két tojást, és a többi már ugyanúgy  működött, mint egyébként...serpenyőben zsiradék (nálam oliva olaj) beleöntöm az egész masszát egyszerre, majd forgatni, törögetni, sütögetni kell. Íme a mai eredmény:

lencse-leves.jpg  csaszar-morzsa.jpg

május 21. csütörtök Itt most nem recept, és fénykép következik, hanem mivel látom, hogy látogatóim szép számmal vannak az oldalon, amit ezúton is köszönök nekik, úgy érzem, tartozom nekik azzal, hogy elmondjam, még egy pár napig nem fogok ide semmit feltenni, mivel haláleset történt a családban, s az ügyeket intézem. De, amint lehet, visszatérek.

Folytatás a következő menüpontban....

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.