PÜNKÖSD
A jövőben ebben az időpontokban lesz pünkösd:
- 2016. május 15
- 2017. június 4.
- 2018. május 20
- 2019. június 9.
- 2020. május 31.
- 2021. május 23
- 2022. június 5.
- 2023. május 28.
- 2024. május 19
- 2025. június 8. (Wikipédia)
PÜNKÖSD
Pünkösd neve a görög pentekosztész ’ötvenedik’ szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik. Pünkösd a húsvét függvényében mozgó ünnep, május 10-e és június 13-a között. A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak ugyan, de mint az alábbi tiltó rendelkezések is bizonyítják, számos olyan szokás és hiedelem őrződött meg, melyek legfeljebb csak az elnevezésükben köthetők pünkösdhöz, például a csetneki zsinat határozata 1594-ben tiltotta a pünkösdi királyválasztást, táncot és játékokat. Az 1692-ből származó csíkkozmási tiltás így szólt: „Eleitől fogva régi időben is mindenkor tilalma volt a sátoros ünnepeken való táncolásnak, királynéasszony ültetésnek, mely pogányoktól maradott szokás ezután is tilalmas.” 1770-ben Tessedik Sámuel arról számolt be, hogy megszüntették a májusi fák bevitelét a templomba pünkösdkor, mert a gazdák legszebb gyümölcsfáikat láthatták ott kivagdosva. A tiltások jellegzetes pünkösdi szokásokra vonatkoznak: pünkösdi királyválasztás, pünkösdi királynéjárás, pünkösdi zöldágazás, májusfa, valamint pünkösdi mulatságok, táncok, játékok. A pünkösdi szokások történeti rétegeiről Dömötör Tekla és Bálint Sándor munkáiban olvashatunk bővebben (Dömötör T. 1964a: 111–138; Bálint S. 1976: 336–345).
Máma van, máma van |
Piros pünkösd napja. |
Holnap lesz, holnap lesz |
A második napja. |
András, bokrétás jól megfogd |
Lovadnak a zabláját, |
Hogy ne tapossa, hogy ne tapossa |
A pünkösdi rózsát. |
Erre mentek a kisasszonyok |
Szép gombos ruhába |
Beleléptek véletlenül |
Pünkösdi rózsába. |
András, bokrétás jól megfogd |
Lovadnak a zabláját |
Hogy el ne tapossa |
A pünkösdi rózsát. |
(Schram 1972: 73) (forrás: Magyar néprajz: http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/07/122.html)
|
Pünkösdi ételek
Pünkösdkor akárcsak Húsvétkor számos népi szokást ápolunk a mai napig. Ellentétben azonban a Húsvéttal, a Pünkösdnek nincsen kifejezetten "kötelező" étele, mégis van pár étel, amit ilyenkor illik elkészíteni.
Pünkösdi rántott csirke és az epres tészta
Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat sütnek, hogy sárga legyen a kender, a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltik meg.
S bár e gesztenye téli étel, Pünkösdkor is előkerül: egyes falvakban a koszorúba font gesztenyét ősszel elteszik a verembe, majd pünkösdkor előveszik, és a ház előtt vagy az utcán fogyasztják.
A hagyományos tyúkhúsleves, vagy jérceleces elmaradhatatlan Pünkösd vasárnap. A húsokon kívül számos töltött (édes vagy sós) tésztát is készíthetünk.
Nézzünk pár, kedvcsináló pünkösdi receptet:
Idei libasült
A liba zsírzóját és gégéjét kiszedjük, majd sóval és majoránnával bedörzsöljük, és a májat és a petrezselyemzöldet beletesszük. A zsírréteget bevagdossuk, majd tepsibe tesszük, körberakjuk a feldarabolt burgonyával, és megsütjük. Közben sűrűn meglocsoljuk. Amikor kész, a májjal együtt felszeleteljük, és a burgonyával tálaljuk.
Becsinált jérce
A húst nyolcadokra vágjuk, a zöldségeket feldaraboljuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a kelvirágot szétbontjuk. A húst főzni kezdjük, majd ha felforrt, leöntjük róla a vizet, és hideg vízben többször megmossuk. Utána 1 l vízben feltesszük főni a zöldségekkel együtt. A vajból és lisztből rántást készítünk, majd belekeverjük a petrezselymet. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a rántást, és készre főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét és a tejszínt. Tálalhatjuk rizzsel.
Meggyes lepény
A lisztet a vajjal, tojássárgájával, tejföllel, a citrom reszelt héjával, sóval, porcukorral, vaníliás cukorral és élesztővel összedolgozzuk. Két részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. A meggyet megszórjuk a cukorral, vaníliás cukorral, dióval és a citrom reszelt héjával, majd jól elkeverjük. A tésztából két lapot nyújtunk, az egyiket félig megsütjük, majd a leszűrt meggyel beborítjuk, rátesszük a másik lapot, megkenjük a tojással, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Mivel Pünkösd esetén nem alakult ki olyan hagyományos étel, mint Karácsony, vagy Húsvét esetén, ezért tulajdonképpen bármit főzhetünk, amit egyébként vasárnap is szoktunk.