Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


receptek csirkéből

Sült csirekcomb párolt tökkel, krumplipuffanccsal és kapros tejföllel

A sült csirkecombot egy kis baromfi füszerkeverékkel beszórtam, s nagyon kevés olivaolajjal kikent vaslábosban megsütöttem.

Egy kis töltetni való cukinit felkockáztam, s szintén kevés oliván megpároltam, csak sózni kellett.

3 db közepes krumplit megfőztem sósvízben, majd megtörtem, kevés lisztet tettem hozzá, s összegyúrtam. Ez tulajdonképpen a szilvás gombóc tésztája is. Majd a tésztát egy hengerré formáztam, s késsel korongokat vágtam belőle, és kisütöttem. Íme: a végeredmény:

sult-csirke-parolt-tok.jpg

 

 

 

 

 

Csirkemell csíkok paradicsommal és póré hagymával 

egy fél kicsontozott csirkemellett félujjnyi vastag csíkokra vágtam, egy serpenyőbe kb. 1 kanálnyi olíva olajat tettem, majd bele a húst, kb. 8 cm hosszú zöld pórészárat karikára vágva hozzászórtam, majd még egy kiskockára vágott paradicsomot is. Az egészet megsóztam, bőven megszórtam darált köménymaggal, és egy kis bazsalikommal. Először erős tüzön - nagy lángon átpirítottam, majd lefedve kislángon tovább pároltam addig, amíg a leve, felére sűrüsödött. Orsó tésztát adtam hozzá, és tálalás előtt megszórtam fetasajt "morzsával". Ez így kb. két adag.

Rántott csirkemáj

A csirkemájat át szoktam mosni, más fajta húst nem mosok meg. Aztán lecsöpögtetem, papírtörlőn még hagyom egy kicsit állni, és a hagyományos módon panírozom. Sót a felvert tojásba szoktam tenni. Nálam mostanában a hagyományos panír: zabpehlyeliszt - tojás - zabkorpa. Ha már bundában van a máj, akkor kisütöm. Közepes lángon, hogy átsüljön, és belül se maradjon véres. Ha hagyjuk a papírtörlőn szikkadni, akkor nem "köpköd" az olajban, de ha nem szikkad meg rendesen a máj, akkor vigyázni kell, mert pöfékel, puffog, és köpköd...szóval jól leforrázza az arra járót.

rantott-maj-krumpli-pure-uborka.jpg

Mézes-paradicsomos csirke

A csirke darabokat besózzuk, kicsi olajba átsütjük, pároljuk. Ha puha, akkor hozzáteszünk paradicsom pürét, felöntjük, hogy annyi legyen, hogy ellepje, és mézet teszünk hozzá, kis törött borsot, és nagyon kicsi rántást készítünk, besűrítjük vele, addig rotyogtatjuk, hogy szósz állagú legyen. Elég sok méz kell hozzá, és csak nagyon kevés „rántás” inkább csak annyi, hogy először olyan híg a dolog, de lassú tűzön ez besűrűsödik. Nagyon finom, különleges íze lesz a méztől.

Párizsi pezsgős csirke

A csirke darabokat besózzuk, picit átforgatjuk lisztbe, és olvasztott vajban megpirítjuk. Tehát beletesszük, átforgatjuk, kivesszük, egyszerre csak kettőt, hogy ne égjen meg a vaj! Aztán a visszamaradt vajba beleteszünk egy kis lisztet, felöntjük pezsgővel, vigyázva, mert kifuthat, és visszapakoljuk az elősütött csirkedarabokat, és készre pároljuk. Még utána sózzuk, meg lehet bele tenni egy kis curryt is, aztán ha kész, egy kis tejszínnel besűrítjük. Nagyon finom, különleges, gyors nem hétköznapi étel. Rizs illik hozzá.

Karalábélevél betöltve - töltike

Ilyenkor, nyár elején még nagyon zsenge a karalábé. Általában az emberek lecsavarják az üzletben a leveleket, és kidobják, otthagyják, pedig az is felhasználható. Én most 200 Ft-ért vettem egy nagyobb karalábét, a feléből levest készítettem, a másik fele még a hűtőben van, a leveleket pedig megtöltöttem darált csirkehússal. Egy egész csirkemellet ledaráltam, tettem hozzá zabpelyhet, és egy tojást, valamint sót, és törött borsot. A leveleket, amik nagyobbak voltak, megfeleztem hosszában, és kis csomagocskaként beletöltöttem a fűszeres húst, mint a töltött káposztánál. Szorosan egy lábos aljára raktam, nekem 17 db lett belőle. A levél szárakat kb. egy centisre vágtam, és rászórtam a csomagok tetejére, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kb. egy órán át főztem. Amikor már puha lett a szár, addigra a levelek is. Laza rántást készítettem. A csomagokat kivettem egy külön edénybe, és a szárdarabos főzőlevet berántottam, majd kevertem még bele két kanál tejfölt, és megszórtam a tetejét kaporral, egyet rottyant, és a csomagokat visszaraktam. Krém-szerű, kissé pikáns szósz lett. Ehhez én bulgurt készítettem. 

toltike.jpg

Őszibarackos-sajtos filézett mustáros-mézes sült csirke comb

Olyan nagy csomag filézett csirkecombot lehetett kapni, ahol nem volt szétvágva az alsó-felső rész, viszont csontozva lett, így nagyon szép nagy szelet húsok kerekedtek ki. Egy-egy szeletet a hús szálirányára keresztbe éles késsel kb. 2-3 mm mélységben bevagdostam - szóval beirdaltam mint a halat:-) - majd besóztam. Összekeverte egy kis teljes kiörlésű lisztet törött borssal és egy kis sóval, ebbe forgattam a húsokat, majd forró oliva olajban mindkét felüket átsütöttem. Én négy szeletet készítettem, ezeket a hirtelen sült husokat egy tepsibe egymás mellé tettem. A sütőt már akkor bekapcsoltam 200 fokra, amikor a húsokat elkezdtem besózni. Kevertem egy kis pohárba mézet és mustárt, ezzel megkentem a hús szeleteket, nem vastagon, csak épp annyira, hogy kissé látszódjon rajta. Erre raktam a felezett lecsöpögtetett őszibarack konzervet. Mivel voltak a dobozban nagyon vastag és nagy szeletek is, ezért volt amit keresztbe ketté vágtam, így két laposabb szeletet kaptam. Erre lapka sajtok kerültek, majd mindre reszelt kecske sajt. Ezután bekerült a sütőbe kb. 20 percre. Az utolsó öt percben rákapcsoltam a légkeverést is.

oszibarackos-hus.jpg

 

 

 

 

 

 

Rakott édeskáposzta csirkemellből

Az édeskáposztát hosszú szálakra legyalultam, majd egy nagyobb lábosban egy kis olivaolajat hozzátéve, és megsózva, babérlevéllel, és  kb. 3 evőkanál vízzel pároltam. Közben elkészítettem a csirkemellből egy pörköltet, amibe jócskán került paradicsom, és paprika is, valamint egy kis kockára vágott bacon. Csak annyiban tért el a fűszerezés, hogy még egy kis majoranna is került rá. A harmadik láboskában barnarizst készítettem, ez előgőzölt volt, úgyhogy negyed óra alatt kész lett. A kész pörköltet egy aprítóedényben összevágtam, belekevertem a megfőtt barnarizst, és egy pár kanál tejfölt. A megpárolt káposztába tettem még darált köménymagot, és egy kis fokhagyma granulátumot. Egy sütőedényt kiolajoztam, megszórtam az alját puha zabpehellyel, erre került egy sor káposzta, majd a tetejére a húsos rizses töltelék, és a maradék káposztával betakartam. Egy tojást felvertem tejföllel, később ez került a tetejére A rakott kápsztát 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütöttem-pirítottam, majd amikor már a szélein látszott, hogy kicsit megpirult a káposzta, ráöntöttem a tojásos tejfölös keveréket, és azzal még tovább sütöttem, de a hőmérsékletet felemeltem 200 fokra. Így még kb. 10 percig kellett sütni. Nagyon finom, fűszeres, nem nehéz étel lett.

rakott-kaposzta.jpg   rakott-kaposzta-talalva.jpg

Egy csirkemellből komplett ebéd

Előrebocsátom, ez az egy csirkemell  kb. 80-90 dekás volt, tehát jó nagy. Nyilván, kisebből is elkészíthető, de akkor kisebb - egy-két személyes adagnyi. Egy biztos, nincs vele nagy macera, a munkafolyamatokat egymás után gördülékenyen lehet csinálni, és nem kell sokat időzni vele.

Íme:

Egy csirkemellből három dolog: a csirkemell csontjából, és az azon maradt húsból zöldborsó leves, a csirkemell bőréből töltelék nagyon sok petrezsleyemmel, maga a hús kisütve zöldségekkel egy kacsasütő edényben. Nagyon célszerű ez a sütő, hiszen csak tele kell pakolni jóságokkal, és berakni a sütőbe, finoman összeérnek benne az ízek. Én most sárgarépát, néhány szem krumplit és jó sok gombát raktam bele "alapnak" erre helyeztem a besózott, fokhagymázott csirkemell darabokat, és a megtöltött csirkebőrt. Nem csak egyszerűen készül benne az étel, de szép pirosra is sül anélkül, hogy forgatni, vagy locsolgatni kellene.

A nagyobb csirkemellett lebőröztem, a két oldaláról levágtam a húst, a csontokat négy felé vágtam. Egy jó nagy fej hagymát megpirítottam, egy fazékban, mert onnan az üvegesre pirult hagymát úgy szedtem ki, hogy még valamennyi maradjon benne, erre tettem a húsos csont darabokat, majd felengedtem annyi vízzel, hogy kb. négy tányérnyi leves legyen belőle, megsóztam, egész borsot tettem hozzá, és lassú tüzön elkezdtem főzni. Beáztattam három szelet  már szikkadt kenyeret, hozzátettem a pirított hagymát, egy jó nagy csokor betrezselymet, két tojást, egy kis majorannát, és törött borsot, jól összedolgoztam. A csirke lenyúzott bőrét fogpiszkálóval összetűztem, hogy egy zacskó szerűség legyen. Én nem használok hústűt, teljesen megfelelő a fogpiszkáló. A kimaradt nyíláson keresztül megtömtem a töltelékkel, majd a fogpiszkálóval azt is lezártam. A két hús darabot fokhagymás sóval bekentem. A kacsasütő edénybe alulra karikáztam a krumplit, majd rá kekrült a nagyobb darabokra vágott sárgarépa, a félbevágott gomba halom. Ezt megszórtam egy kis ételizesítővel, rátettem két oldalra a húsokat, középre a töltetléket, majd egy kis olajat aláöntöttem, és kb. másfél deci vizet, mivel a gomba majd levet fog engedni. Ráhelyeztem az edény tetejét, és a sütőbe tettem kb. egy órára, magas hőfokra. Egy másik fazékba feltettem a zsenge zöldborsót kevés olajon párolni, ez kb. öt perc volt, majd félrehúztam, megszórtam egy kevés liszttel, és piros paprikával, vágott petrezselyemmel, és felöntöttem a már megfőtt húsos csont lével és főtt csontos húsokkal. Forralás után egy kevés apró kagylótésztát szórtam bele, kb. 10 perc főzés után az is megfőtt. Így egy magyaros zöldborsó leves került az asztalra. Nos, így készül egy nagyobb csirkemellből háromféle dolog. :-)

csirkes-zoldborso-leves.jpg          toltelek-sult-csirkemell-vegyes-zoldseg.jpg

Csirkemelles Dubarry

A csirkemellet kb. fél centi vastag szeletekre vágom, besózom, és olíva olajon mindkét oldalát hirtelen átpirítom, nem kell megsütni. A szeleteket szorosan egymás mellé tesszük egy tepsibe, vagy tűzálló tálba. Elkészítjük a besamelt, ehhez tej, liszt, tojás, só, szükséges. Mintha tejbegrízt főznénk, a meleg tejbe beleszórjuk a lisztet, és közepes sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről hagyjuk hülni, megsózzuk, belekeverünk egy tojást, és mivel ezt a húsra és karfiolra fogjuk tenni, tovább fejlesztjük a mártásunkat, teszünk bele még tejfölt, egy kis reszelt szerecsendiót, és reszelt jó minőségű sajtot. Én most hosszú érlelésű osztrák sajtot, és egy kis kecskesajtot tettem bele. A hússzeletekre rátesszük a közepes puhára párolt és rózsáira szedett karfiolt, erre ráöntjük a szószt, és előmelegített sütőben 180-200 fokon légkeverés mellett kb. fél órát sütjük, míg a mártás megpirul. Héjában főtt, majd a hús megmaradt olajában átsütött egész krumplival tálaltam.

dubarry-csirkemell.jpg

Zöldpaprikás-paradicsomos-kínai keles sült csirkecomb

Nemes egyszerűséggel összeraktam egy tepsibe hosszú szeletekre vágott paprikát, négyrészt vágott paradicsomot, a kínai kelnek a torzsájához közel eső részét, ahol még nem leveles zöld, hanem a fehér levélnyelek vannak, és egy lilahagymát. Megsóztam, és a zöldek tetejére ráfektettem a kicsontozott, bőr nélküli csirkecombokat, amiket szintén megsóztam, és egy kis fokhagyma granulátummal megszórtam. Az egészet letakartam, és beraktam a sütőbe kb. fél órára, légkeveréssel, 200 fokon. Az utolsó 5-8 percben levettem a fedőt az edényről, és csak átpirítottam egy kissé. Nekem nem volt hozzá más köret, mint maga zöld, amin a hús sült. De azért volt köret, kisebb darabokra vágott makaróni megfőzve, és aztán tojással leöntve, és átsütve - szóval tojásos makaróni.

zoldseges-sult-csirkecomb.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.