Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


receptek diétásan

Rizslap felhasználása - túrós

Túrós rétesre vágytam, megreformált változatban, így rizs-lap tésztát vettem. Ezt általában megtöltik valami sóssal, vagy zöldséggel, feltekerik, aztán olajban kisütik, vagy feltekerik, és megeszik. (mirelitként is kapható, Tavaszi tekercs néven).

A lapokat az előírás szerint vízbe kell pár másodpercig áztatni, átrakni egy tálcára, vagy lapra, majd a megpuhult "tésztát" betölteni, és ilyen-olyan formán elkészíteni. Én egyszerűen kinyitottam a melegvízcsapot, a víz folyására merőlegesen két kézben tartva a lapot háromszor-négyszer áthúztam a melegvíz alatt, majd leraktam egy tányérra, s mire ezt a tevékenységet elvégeztem, meg is puhult. A túrót összekevertem tojásfehérjével, cukorpótlóval, vanília aromával, és reszelt citromhéjjal, ráraktam a lapra, majd feltekertem, behajtva a két szélét, így lett egy négyszögletes csomagocska. Nagyon vékonyan bekentem egy tepsit olívaolajjal, majd a csomagocskák tetejét is, és megsütöttem. Teljesen olyan lett, mint a túrós rétes, csak sokkal "szegényebb" tápértékű.

Ilyen csomagot készítettem vadlazaccal is - amit most nagyon baráti áron lehet az üzletben kapni, aztán kipróbáltam még egy édes-variációt, reszelt almával.

Ajánlom ezt a rizslapot jó szívvel mindenkinek!

 

Rizspapír tésztából almás- sütemény

Két almát meghámoztam, kisebb kockára vágtam, és megpároltam egy kis folyékony édesítőt, fahéjat kevertem hozzá. A rizspapír tésztakorongokat folyó-víz alatt áthúztam háromszor-négyszer, hogy megpuhuljanak. A korongok közepére tettem egy kupac félpuhára párolt almát, feltekertem, két oldalát behajtottam, ráraktam a tepsire, és egy kis oliva olajjal bekentem a tetejét, és kb. 20 perc alatt megsütöttem. Olyan lesz, mint az almás rétes.

rizspapir-teszta.jpg

Liszt és cukor nélküli mákos sütemény

Előre bocsátom, hogy nekem hónapok óta nem működik a gáz-sütőm, így egy szendvics sütőben készülnek a sütemények. Ez általában két embernek elégséges is, kb 3-3 normál szeletet lehet pl. az almás pitéből vágni, a tepsi mérete kb. 25x14 cm. Tehát így készült ebben a mákos sütemény. Egy tojás fehérjét felvertem kemény habbá, egy kis folyékon édesítővel, majd tettem bele három csapott evőkanál darált mákot, egy csapott evőkanál kókusz reszeléket, óvatosan összeforgattam a habbal. Belekerült még egy evőkanálnyi mazsola. A masszát előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütöttem, majd hosszában két felé vágtam, és megkentem barack lekvárral, a két csíkot egymásra helyeztem. A tetejét is megkentem barack lekvárral, és megszórtam zsírszegény kakaóporral. Ilyen lett:

mak-torta.jpgmaktorta-2.jpg

 

 

 

 

 

Málna fagyi.

Egy pohár zsírmentes joghurtot botturmix-szal összekevertem a még fagyott málnával, egy pár csepp folyékony cukor pótlóval, és a végeredmény egy adag diétás, nagyon finom édesség lett.

viber_kep_2020-01-10_15-08-02.jpg

 

 

 

 

 

Túrós papucs

 Az Update1-es "pizza golyó"-ból nem csak pizzát, hanem sok mást is lehet sütni. Én pl. ezt az édes túrós papucsot készítettem belőle. Egy gombócból négy nagyobb méretű sütemény készíthető. A túró teljesen zsírszegény - nem sovány, hanem valóban zsírmentes -, felvert tojásfehérjével van összekeverve, és egy kis édesítővel. Sütéssel együtt kb. 20 perc alatt elkészíthető, és hidegen is finom.

viber_kep_2020-01-10_17-55-43.jpg

 

 

 

 

 

 

Rántott hús, és brokkolival és  mákos guba.

A rántott hús panírja: egy tojás, ami két kiskanál zabpehely liszttel van felverva, majd zabkorpába forgatva.

Csirkemellből készítettem, és oliva olajban sütöttem ki. A zabkorpa, szinte taszítja a zsiradékot, szinte ugyanannyi marad a serpenyőben, amikor kész a rántott hús, mint amennyivel elkezdtem a sütést. A kész húsokat papírtörlőre veszem ki, hogy a még rajtuk lévő minimális olajat is felfogja.

A brokkolit megpároltam, és zsírmentes lapkasajttal összekevertem, ez adott egy kis sűrűséget a zöldségnek.

A mákos guba hozzávalója: nulla százalékos tej, édesítő, ezt felforraltam, és ebbe tettem a darált mákot, majd update1-es kenyér kockákat. Amikor már azok megszívták magukat, akkor update1-es vanili pudinggal besűrítettem az egészet. Pár perc állás után kis halmokban lehet tálalni.

viber_kep_2020-01-16_18-42-20.jpg

 

 

 

 

 

Lecsós csirkemell hajdinával

 Rizs helyett hajdinát készítettem, ez a vacsora lecsós csirkemell volt, hajdina körettel. Szintén oliva olajat használtam a lecsó készítéshez. A hajdinát ugyanúgy főzöm mint a rizst, tehát egy kicsit megpirítom, és felöntöm kb. kétszer annyi vízzel. Persze, a fűszerezés, sózás nem maradhat el. 10-15 perc alatt megdagad, megfő - az idő a hajdina mennyiségétől függ.

viber_kep_2020-01-21_18-44-55.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Rántott hal

Legutóbb hekkből készítettem. A fagyasztott halat kiolvasztottam, meg kellett még tisztítani, mert elég sok pikkely volt rajta. A gerincéről levágtam a "tüskéit", majd hosszanti irányban bevágtam, így ki tudtam filézni. A filéket besóztam, és utána zabkorpás lisztbe forgattam, majd tojásba, és szintén zabkorpás panírmorzsába. Egy tepsit vékonyan megkentem oliva olajjal, belepakoltam a halszeleteket, egy kis olajjal megspricceltem, és a sütő legnagyobb hőmérsékletén - hőlégkeveréssel, de lehet anékül is - 10 percig sütöttem alsó-felső sütéssel, majd megfordítottam a szeleteket, és még kb. 5 percig sütöttem. Így egyrészt light-os, másrészt nem tocsog az olajban, harmadrészt nem büdös a lakás az akciótól. Egyébként pedig ugyanolyan finom, mint olajban sütve.

rantott-hal.jpg

 

Rántott csirkemell - diétásan

A csirkemellett a hús szálirányával keresztben felszeletelem, majd kiklopfolom, és besózom. A panír zabpehelyliszt, tojás, majd zabkorpa. Az így elkészített szeleteket egy olajjal kikent tepsibe teszem, és a húsok tetejét is  megspriccelem egy kis olajjal. A sütő legnagyobb fokozatán, (ha van, akkor légkeveréssel) sütöm kb. 10 percig, majd megforgatom a szeleteket, és úgy is sütöm kb. 10 percig, és ezzel kész is az olaj-, szag-, és ott állás mentes rántott hús:-)

rantott-csirkemell.jpg

 

zabpelyhes-mákos pöffeteg

húúú.... sokszor a legnagyobb problémát az okozza, hogy mi legyen a neve... na most jól kitaláltam. Ez egy teljesen fehér liszt mentes, cukor mentes keksz féle, de mivel nem lapítottam le, így pöffeteg lett. Nos, egy keverőtálba tettem zabpelyhet, kb. ahhoz képest egy harmadnyi zabkorpát, egy tojást, folyékony édesítőszert, egy csipet sót, két löttyintés tejet, és egy löttyintés főzőtejszint, és kb. másfél evőkanálnyi darált mákot, és kb. egy teáskanálnyi szódabikarbónát, és egy vaíliát.  Az egészet összekevertem, majd még botturmix-szal is átkevertem, és hagytam állni úgy kb. 15 percig. Addigra dolgok elkezdtek megpuhulni, megdagadni, majd szemrevételeztem, és még nagyon hígnak találtam, így tettem hozzá annyi zabpehely lisztet, hogy kb. nokedli tészta állagú legyen. Ezzel is állt még vagy öt percet. Utána teáskanállal halmokat raktam a tepsibe belőlük, kissé lelapítva, de lapíthattam volna jobban is, akkor valójában keksz lett volna, de így pöfi lett. Az előmelegített sütőben légkeveréssel 10 percig sütöttem a legnagyobb fokozaton. És láss csodát, ez lett belőle:

viber_kep_2020-05-05_14-22-44.jpg

Olyan az állaga, mint a darálós keksznek, se nem száraz, se nem puha, nem morzsálódik. Ettem csak így natúr, de ettem házi narancslekvárral is, mindenhogy jó ízű.

A mackó szeme

Zabpehely lisztet kevertem össze zabkorpával, és egy kis szódabikarbónával, egy csipet sóval, valamint egy kis fahéjjal. Megmelegítettem egy kis mézet, hozzákevertem egy kis vajat, hogy felolvadjon, és az egészet beleöntöttem a száraz anyagokhoz. Még kellett bele annyi tejet önteni, hogy közepes kemény, de jól gyúrható tészta legyen. Aztán kb. fél órát állni hagytam, annyi elég a zabkorpának, hogy megduzzadjon. Ezután kb. 1-2 miliméteresre - szóval nagyon vékonyra kinyújtottam, és kiszaggattam kerek formára. Az előmelegített sütőben sütőpapírra téve öt perc alatt megsült, nagyon kell rá figyelni. Amikor kész volt, akkor egyet-egyet lekvárral összeragasztottam, és a tetejükre 80 %-os olvasztott csokoládét kentem. Úgy három-négy óra múlva megpuhultak a szemecskék. Amikor kiveszi az ember a sütőből, akkor is puha, de ahogy kihül keksz állagú lesz, végül is úgy is finom lett volna. A lekvárral való kenéssel, és összeragasztással vissza lehet puhítani, és akkor linzer állaga lesz. Hogy miből mennyi volt? hmmmmm.....A kávédarálóban két adag zabpelyhet daráltam le, ehhez raktam kb. 2 kanálnyi korpát, egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát, egy csipet sót, egy fél mokkáskanálnyi fahéjat, és úgy másfél deci tejet...amennyit felvesz. Én még akkor is tettem bele egy kis tejet, miután állt, és ismét meggyúrtam, mert állása után száraznak bizonyult, nem lehetett nyújtani rendesen. Hát ennyit a mennyiségekről:-) Mindenesetre ilyen lett:

macko-szem-suti.jpg

Se fehér liszt, se cukor, se tojás nincs benne.

császármorzsa

Nem tudtam eldönteni, hogy hova tegyem, mert hát ugye ez nem sütemény, de lehet a diétásokhoz is átmásolom...abba jobban belefér.

Tehát, én úgy szoktam készíteni, hogy vagy csak zabkorpát áztatok be egy kis tejbe, vagy teszek bele pl. zabpelyhet is. Ma volt benne mindkettő, és még egy evőkanálnyi teljeskiörlésű liszt is. Most véletlenül tudom, hogy a zabpehely öt deka volt...kiváncsi voltam rá, hogy mennyi, mert elég magas a kalóriatartalma, és így megnyugodtam...belefér a mai napba. Ráöntöttem az összekavar száraz dolgokra a tejet, és legalább egy órát állt...addig végeztem a munkámat. Aztán tettem bele egy kis édesítőt, egy kis fahéjat, és két tojást. Jól összekevertem, és egy serpenyőbe megmelegítettem az olívát, majd beleöntöttem a masszát - nokedli állaga volt - . Ilyenkor már csak azt kell megvárni türelmesen, hogy süljön az alja, ha már rozsdásodni kezd, akkor kell lapáttal megfordítani, és ha már mindkét oldala ilyen, akkor a lapát élével törögetni, szóval jól rányomni, hogy amolyan galuska félékre essen. Ha nagon odafigyelek, akkor a tojást  úgy teszem bele, hogy külön a sárgáját, és felverem habnak a fehérjét, és beleforgatom, utána öntöm a serpenyőbe. Mindkét módon nagyon finom. Ez itt pl. baracklekváros.

csaszar-morzsa.jpg

 

Burgur

Magyarán, buzatöret. Kiváló köret, vagy egytál étel készíthető belőle pl. zöldséggel. Kalóra, CH, és GI értéke nagyon jó, diétázóknak is. De főleg, nagyon finom:-)

Én itt pl. köretnek használtam.

Ha összehasonlítjuk az alább részletezett hajdinával, az értékei sokkal jobbak, az íze más, hasonló módon lehet használni, úgyhogy váltogatva főzni is érdemes e két magot.

Teljes kiörlésű liszt, zabpehely liszt keverékével készült sütőporos keksz, tojás nélkül.

jó, hogy ha van valamiféle rágcsa itthon, ami egészségesebb is, mint a bolti. Így teljeskiörlésű lisztet, és zablisztet kevertem össze, beleraktam egy fél zacskónyi sütőport, kb. 10 dkg margaint, egy csipet sót, és folyékony édesítőt. A margarinnal jól elmorzsoltam a száraz anyagokat,majd annyi tejet öntöttem bele, hogy összeálljon. Kb. egy órát pihentettem, utána kinyújtottam 2 mm vastagságúra, villával megszúrkáltam, és a legnagyobb fokozaton már előmelegített sütőben, miután derelyevágóval felkockáztam, megsütöttem. Kb. 3-4 perc alatt rózsaszin lesz, és ki is kell venni. Napokig elálló, kávé rágcsa, vagy csak úgy, ha az embernek kedve szottyanna valami édességfélére.

teljes-kiorlesu-es-zabpehelylisztbol-keszult-tojas-nelkuli-keksz.jpg

Hajdina

Ezek a piramis alaku magocskák nagyon egészségesek, és nagyon finomak. Két féle változatban lehet kapni, pörkölt és natur. Mindkettőt nagyon szeretem. Ha valamihez rizs köret dukálna, akkor vagy barnarizst főzök, vagy hajdinát. Ugyanúgy készítem el, mint a rizst, kevés olajon megpirítom, fűszerezem, sóval, esetleg borssal, de van, hogy csak ételízesítőt teszek bele, felöntöm annyi forró vízzel, hogy legalább egy centit ellepje, és lassú tüzön puhára párolom. Ebből lehet pl. "rizses-húst" is készíteni, vagyis hajdinás húst, ami elkészülvén így néz ki:

hajdinas-csirkeporkolt.jpg   

egy kis összehasonlítás, figyelemre méltó a szénhidrát, és rost tartalom!! nos, ezért hajdina:-)    

 

Kalória
(kJ / kcal)

Fehérje
(g)

Szénhidrát
(g)

Zsír
(g)

Rost
(g)

Rizs

1443 / 345

8,0

77,5

0,3

0,5

Rizs - Barna rizs

1520 / 362

7,5

76,2

2,7

3,4

Hajdina

1440 / 343

13,3

71,5

3,4

25,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liszt és cukormentes csokoládé torta     

liszt és cukormentes csokoládé torta. Két tojásból, folyékony édesítőszerből, Dejóból, ami diópótló, valamint szódabikarbóna volt még a "piskóta" tésztába. 180 fokon 20 perc alatt sült meg. A krémje: kb. 2,5 dkg vaj, folyékony édesítőszer, olvasztott 85 %-os csokoládé kb. 3 dkg, és 10%-os főzőtejszín habbá verve. Nyílván a tejszín nem lesz kőkemény hab, de nem is folyós, közepes keménységűvé lehet verni. Ez így szénhidrátszegény, és kalóraiszegény sütemény lett. Számoljunk...két tojás 140 kalória, dejó dió pótoló 300 kalória, vaj 90 kalória, csokoládé: 160 kalória, tejszín 13 kalória. Ez összesen 703 kalória. Ez azt jelenti, hogy ha a tortát hét szeletre vágom, akkor is csak 100 kalória egy szelet.
Ugyanez szénhidrátban: tojás 1 gram, diópótló 29 gramm, vaj 0,15 gramm, csokoládé 4,3 gramm, tejszín 10 gramm összesen 45 gramm, az egész tortára vonatkozóan.  Hát ezért lehet belőle falatozni:-)

liszt-es-cukormentes-csokolade-torta.jpg   a-torta-egy-szeletje.jpg

Karfiol püré. Nagyon jó ízű, kalória szegény. Sós vízben a rózsákat megfőztem, majd jól leszűrtem, lecsepegtettem. Ezután hozzátettem egy kevés zsírszegény főző tejszínt, és zsírszegény sajtot, az egészet botmixerrel pépesítettem, és felforraltam. Olyan lett az állaga, mint a krumpli pürének, talán még az íze is hasonló lett...mindenesetre ebből lelkiismeret furdalás nélkül lehet enni egy adagot.

karfiol-pure-sult-csirkevel.jpg

Kókusztésztás almatorta

Két tojást szétválasztottam, fehérjét felvertem habnak egy kis folyékony édesítőszerrel, majd kikevertem a sárgáját is, szintén édesítővel, és egy kis vaníliával. A sárgájába beletettem négy kanál kókuszreszeléket, egy fél mokkáskanál szódabikarbónát, majd összekevertem a fehérje habbal. 200 fokon, 10 perc alatt megsült. Ketté vágtam. Másfél deci diétás (cukor nélküli) narancs-szörpbe belekevertem három teáskanál vanília pudingport (sajnos ennyi volt a sűrítményes dolog, ami esetleg beleszámítódhat a liszt félébe) és keményre főztem. Egy nagy almát előzőleg lereszeltem, és megpároltam egy kis folyékony édesítőszerrel, és fahéjjal. A felfőzött pudingot belekevertem a már kihűlt almába, majd megtöltöttem vele a kókuszos lapokat. A hűtőbe kb. egy óra alatt megdermed, és vághatóvá válik. Tejszínhabbal fogyasztva még finomabb lesz. (már ha valaki ehet tejszínhabot:-)

almatorta-kokusztesztaval.jpg

 

Répa torta - liszt és cukormentes sütemény. Egy egész répát (vastagabb, kb. 20 centis) beletettem az aprítóba, és összevágtam. Kókuszreszeléket daráltam le a kávédarálóval (másfél darálónyi volt), a két alapanyagot beletettem egy keverőtálba. Hozzátettem két kanál dejót, egy tojást, egy fél kávés kanál szódabikarbónát, egy kevés folyékony cukorpótlót, és annyi tejet, hogy masszává alakuljon. Kb. olyan sűrű volt, mint a nokedli tészta. Ezután 180 fokon légkeveréssel 25 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, ketté vágtam, és tulajdonképpen most adódott hozzá néminemű cukor...de lehetett volna másként is. Az édességet az adta, hogy volt 3 kocka banánnal töltött fekete tibi csokim, ezt gőz felett megmelegítettem, összekevertem kb. 2 dkg vajjal, és kevéske holland kakaó porral, kesernyés, kissé banános fillinges krém lett. Ezt kentem rá a tésztára, majd rátettem a tetejét. És igen...most megint cukros rész jön, nagyon vékonyra kinyújtottam egy kis marcipánmasszát, és letakartam vele a tortát. Ha teljesen cukor nélkül készült volna, akkor a vajat, a folyékony édesítőt, és a holland zsírmentes kakaót kevertem volna ki, és ezt kentem volna a tésztára, a tetejére pedig csak kakaóport szórtam volna. Mindezt azért írom így le, hogy ha valakinek az olvadt csoki és a marcipán már nagyon túlzás, azért próbálja megsütni a tortácskát, mert érdemes. De mindenféle krém nélkül is jó lett volna, pl. belekeverve a még nyers masszába egy fél maroknyi apróra vágott dióval is. Szóval lehet variálni sokféle módon - Bátorság!:-) Az enyém ilyen lett:

cukor-es-liszt-mentes-tortacska.jpg   minden-mentes.jpg

 

Szedres-áfonyás lekváros kakaós kavart. Olyan édesség, amit én is megehetek. Ebben most egy tojás, egy kis zabpehely, dejó dió-pótló, joghurt, cukormentes narancs szörp, kakaó, szódabikarbóna, folyékony édesítő, és egy kis mazsola volt. Egy lapot sütöttem belőle, amit hosszában három felé vágtam, és még forrón megkentem szeder-áfonya lekvárral. Így együtt raktam el még nyáron, jó, pikáns ízű lett, most épp nagyon jól harmonizált a kakaótól kicsit kesernyésebb tésztához.

afonyas-szedres-kevert-kakaos.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.