Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


receptek hússal

Székely káposzta

Hozzávalók: savanyú káposzta, hagyma, hús, pirospaprika, só, köménymag, bors, babérlevél, olaj, vagy zsír, tejföl.

A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, pörkölt alapot készítünk belőle. Erre rátesszük a kockára vágott húst, ami lehet pl. pulyka –ha valaki könnyebben szereti – vagy sertéshús, pl. tarja, vagy comb, s megfűszerezzük köménymaggal, borssal, babérlevéllel, aki szereti, egy gerezd fokhagymát is tehet bele. Alapvetően pörköltöt készítünk, s félpuhára főzzük. A savanyúkáposztát, ha túl sósnak, vagy savanyúnak találjuk, mossuk át egy kis hidegvízben, s kicsavarás után tegyük a pörköltre. Megtehetjük azt is, hogy egyszerűen csak kicsavarjuk, s így tesszük a pörköltre. Annyi vízzel öntsük fel, hogy kissé, kb. 1 cm-rel ellepje, majd közepes lángon főzzük meg. Ha szükséges, még pótoljuk a vizet. Akkor kész, ha puha a hús, s akkor a legfinomabb, ha még a káposzta kissé ropog a fogunk alatt. A tányérra kiszedve meglocsoljuk fejföllel, s így esszük.

 

Egy kis plusz még a fentiekhez: A savanyú káposzta levet fogjuk fel egy kis tálba, az ügyesebbek ki tudják úgy csavarni, hogy azonnal a pohárba folyjék a leve, s ezt itassuk meg az általunk legjobban szeretett emberrel! Hogy miért vele? Mert ez a lé kincs, tele van vitaminnal, s mit is adhatnánk a szeretettnek többet, mint óvjuk az egészségétJ

 

Ha frissebb ízekre vágyunk, akkor tegyünk a káposztával együtt apróra vágott kaprot is a lábosba, s főzzük ezzel. Igazán üdítő, pikáns ételt tehetünk így az asztalra.

 

Tudtátok, hogy honnan kapta az étel a nevét? Nem….nem a székely emberekről, hanem Székely József (1825-1895) író, költő, újságíró, levéltárosról, aki sokat járt barátaival az Újvilág utcában lévő Arany Sas fogadóba. Ez ma a Kossuth Lajos utca. Nos, egyszer Székely úr a fogadó gazdájával megbeszélte, hogy kigondolt valami nagyon finomat: paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta. A gazda csak annyit mondott: majd holnap! S valóban, másnapra megfőzte az ételt, amit mindenki jóétvágyal megevett, s azonmód elnevezték a feltalálóról, Székely-káposztának. (bár néha hívják Székely-gulyásnak is)

 

Rakott káposzta

Hozzávalók:

Savanyú káposzta, rizs, darált hús, hagyma, pirospaprika (fele csipős, fele édes) , só, bors, tejföl, füstölt szalonna.

A savanyúkáposztát feltesszük főni egy lábosba. Eközben egy másik edényben elkészítjük a rizst, vagyis megfőzzük. A harmadik edényben pörkölt alapot készítünk, rátesszük a darált húst, befűszerezzük, és fedő alatt megfőzzük.

Ezután leszűrjük a megfőtt savanyúkáposztát, egy tepsit kizsírozunk, egy kis zsemlemorzsával megszórjuk, s erre rátesszük a leszűrt káposzta felét. A pörkölt darálthúst óvatosan összekeverjük a megfőtt rizzsel, s ráhalmozzuk a káposztára. Majd a maradék káposztával az egészet betakarjuk. Alaposan meglocsoljuk tejföllel, annak a tetejére még teszünk kockára vágott nyers füstölt szalonnát, majd betoljuk az előre melegített sütőbe, s addig sütjük, míg a szalonna megpirul, s a tejföl is szint kap.

Nagyon fontos, hogy ne féljünk fűszerezni, ez az étel „szereti” ha jó borsos, kicsit csipős! Amikor készre sül, akkor kivesszük a sütőből, egy kicsit várunk, hogy megpihenjen, elég erre 5-10 perc, s kockára vágva tesszük tányérra.

 

Brokkolival és darált hússal rakott spagetti

A darált húst piritott hagymán megdinszteltem, füszereztem (só, bors, bazsalikom), a brokkolit megpároltam félpuhára sós vízben, és a spagettit megfőztem. Majd rétegezve belekerültek a tálba: tészta, brokkoli, hús, brokkoli, tészta sorrendben. A tetején tejfölben elkevert reszelt sajt volt, s így sütöttem meg a sütőben.

brokkolis-daralthusos-rakott-spagetti.jpg

 

 

 

 

 

Rántott csirkemell - diétásan

A csirkemellett a hús szálirányával keresztben felszeletelem, majd kiklopfolom, és besózom. A panír zabpehelyliszt, tojás, majd zabkorpa. Az így elkészített szeleteket egy olajjal kikent tepsibe teszem, és a húsok tetejét is  megspriccelem egy kis olajjal. A sütő legnagyobb fokozatán, (ha van, akkor légkeveréssel) sütöm kb. 10 percig, majd megforgatom a szeleteket, és úgy is sütöm kb. 10 percig, és ezzel kész is az olaj-, szag-, és ott állás mentes rántott hús:-)

rantott-csirkemell.jpg

 

Paradicsomos-tejszínes sonkás szósz - tészával

Amennyiben a konzerv löncs hús, valamint a főtt tarja húsnak számít, akkor ez a recept ide való. Én sose voltam annak a híve, hogy ha marad egy kis ez-az, akkor azt dobjuk ki...azt szoktam mondani, fel kell túrbózni. Tehát, volt egy kis löncs hús maradék, négy szelet főtt tarja maradék, egy felvágott paradicsom, ez is maradék, két kanálnyi sűrített paradicsom. Az igazi paradicsomokat összevágtam, beletettem egy lábosba, majd hozzáöntöttem a sűrített maradékot, egy kis kechupot is tettem azért még kb. egy kanálnyit, felöntöttem vízzel, kb. 3 evőkanálnyival, szórtam rá fokhagyma port, és bazsalikomot, és átrottyantottam...majd beleraktam a maradék húsféléket, azzal még egyet rottyant, fogtam a botturmixot, és átkevertem vele, magyarán összevagdostam, majd tettem bele kb. két evőkanálnyi főzőtejszínt. Nagyon finom mártássá alakult az egész, s ehhez már csak tésztát kellett főzni, és egy kis sajtot reszelni a tetejére. Nagyon jó kis fűszeres, paradicsomos étel lett.

sonkas--paradicsomos-tejszines-szosz-es-reszelt-sajt.jpgrovid-makaroni.jpg

kitalalva-a-szoszos-teszta.jpg

Rostélyosnak készült marhalábszár

Három szelet marhalábszár volt, kiklopfoltam, besóztam, majd mindkét oldalát hirtelen átsütöttem. Áttettem egy sütőedénybe, a visszamaradt zsiradékba tettem kockázott paradicsom konzervet, egy kis mustárt, karikára vágott hagymát, egy szál friss rozmaring leveleit, jól megkevertem, és ráöntöttem a húsra. A tetejére friss paradicsom szeleteket raktam, és betettem a sütőbe. 180-200 fok körülire állítottam, és egy óra alatt vajpuhára sütöttem. A köret rozmaringos tepsis újkrumpli volt.

marha.jpg

Kolbásszal töltött karaj

A világ legegyszerűbb, nagyon mutató sült húsa. Egy kb. 85 dkg-os csont nélküli karajt vettem, ezt felszúrtam egy hosszú, éles késsel középen. Kétszer szúrtam bele a kést, egyszer hosszában, egyszer keresztben, így lett akkora "üreg", hogy a kolbászt abba bele tudtam dugni. Aztán a húst kívülről megsóztam, szórtam rá fokhagymaport, és egy egész köménymagot. Beletettem a kacsasütő formába, hozzáraktam egy kevés zsírt, és egy kis vizet, majd 180 fokon sütött kb. egy órán keresztül. A formában hagytam kihűlni, és mivel én hidegtálhoz készítettem, ezért beraktam a hűtőbe egy éjszakára, hogy szép vékony szeleteket lehessen vágni belőle. Ha valaki aggódik attól, hogy nem tudja megszúrni a húst, akkor a hentes ezt a műveletet az üzletben, vásárláskor megcsinálja, sőt, még a kolbászt is beletuszkolja. De nem ördöngösség, úgyhogy ezt otthon is el lehet készíteni. A kisült zsír nagyon jó ízű, paprikás, hisz a kolbászból is sül ki, így aztán akár kenyérre kenve, akár főzéshez tovább felhasználható.

sulthus.jpg

tojásos lecsóval töltött csirkemell filé

A lecsót hagyományosan elkészítjük, és ráütjük a tojásokat, majd összesütjük. Az csirkmellet még tovább vágjuk (kinyitjuk) a vastagabb részeknél addig, amíg szép nagy szeletet nem tudunk kiteríteni, de még egybe marad, majd enyhén kiklopfoljuk. A szeletet megsózzuk majd ráhalmozzuk a tojásos lecsót, és behajtjuk a húst, hogy egy hengert formázzon. Én nem használok hústűt, fogpiszkálóval szoktam „bezárni” a hajtást. Kevés lisztbe megforgattam a töltött hengert, majd forró olíva olajban serpenyőben minden oldalát pirosra sütjük. Mivel a csirkemell gyorsan készül, az egész sütési folyamat 5-8 percet vesz igénybe. A készre sütött hengerből kivesszük a fogpiszkálót, majd tálra rakjuk a húst, és vastagabb szeletekre vágjuk. Aki szereti, szórjon még rá sajtot.

Mézes-mustáros csirkecomb filé őszibarackkal, sajttal

A csirkecomb filéket még tovább vágtam a vastagabb szélén, hogy ki lehessen teríteni, de nem klopfoltam. Besóztam, egy kis lisztbe átforgatva forró olajban átsütöttem, majd egymás mellé kerültek egy tepsibe. A mézet összekevertem mustárral, a húsokat ezzel az eleggyel megkenegettem, és beraktam a sütőbe, 180 fokra. Kb. negyed óra múlva a húsok megpuhultak, rátettem mindegyikre egy fél őszibarack befőttet, és lapka sajttal letakartam, majd még egy kis reszelt goudát is szórtam rá. Visszatoltam a sütőbe addig, míg a sajtok ráolvadtak a barackos húsra. Krumpli püré dukált hozzá.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.