Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


receptek süteményekhez

Rizslap fellhasználása süteményként:

Túrós rétesre vágytam, megreformált változatban, így rizs-lap tésztát vettem. Ezt általában megtöltik valami sóssal, vagy zöldséggel, feltekerik, aztán olajban kisütik, vagy feltekerik, és megeszik. (mirelitként is kapható, Tavaszi tekercs néven).

A lapokat az előírás szerint vízbe kell pár másodpercig áztatni, átrakni egy tálcára, vagy lapra, majd a megpuhult "tésztát" betölteni, és ilyen-olyan formán elkészíteni. Én egyszerűen kinyitottam a melegvízcsapot, a víz folyására merőlegesen két kézben tartva a lapot háromszor-négyszer áthúztam a melegvíz alatt, majd leraktam egy tányérra, s mire ezt a tevékenységet elvégeztem, meg is puhult. A túrót összekevertem tojásfehérjével, cukorpótlóval, vanília aromával, és reszelt citromhéjjal, ráraktam a lapra, majd feltekertem, behajtva a két szélét, így lett egy négyszögletes csomagocska. Nagyon vékonyan bekentem egy tepsit olívaolajjal, majd a csomagocskák tetejét is, és megsütöttem. Teljesen olyan lett, mint a túrós rétes, csak sokkal "szegényebb" tápértékű.

Ilyen csomagot készítettem vadlazaccal is - amit most nagyon baráti áron lehet az üzletben kapni, aztán kipróbáltam még egy édes-variációt, reszelt almával.

Ajánlom ezt a rizslapot jó szívvel mindenkinek!

 

vendégváró pogácsa, és édes apró

Vendégeket vártam, s gyorsan kisütöttem nekik valamit A múlt héten két barátnőmet vártam hétvégén egy kis beszélgetésre, és készülődtem délelőtt, hogy minden rendben legyen, amikor megérkeznek. Tulajdonképpen takarítgattam, és elpakoltam. Mivel elég korán végeztem, így elgondolkodtam, mivel is kínálom meg őket? Szétnéztem otthon, s megelégedve nyugtattam magam, van csoki, kávé, tea, végül is, ha valaki éhes, egy-két szendvicset is tudok készíteni. Ám egyszer csak hirtelen ötlettől vezérelve, úgy döntöttem, sütni fogok, hisz olyan régen volt már, amikor süteményt készítettem. Az idei karácsonykor a főzés, sütés, a karácsonyfa állítás is elmaradt, így valóban régen tüsténkedtem ilyen célból a konyhában. El is készítettem egy közepes adag sajtos pogácsát, és egy kis édes rágcsálni valót, mindkettő annyira ízlett a Barátnőimnek, hogy elkérték a receptet. No, itt egy kicsit bajba kerültem, mert recept ugyan nem volt, de megígértem, hogy megírom, s felteszem ide a honlapra, hogy más is elkészítse, amennyiben elég bátor, és vállalkozó szellemű Mindezt csak azért mondom, mert sem súlyt, sem adagot nem fogok írni, azt tudom lejegyezni, hogy mit is csináltam.

Sajtos pogácsa: Kb. 30-40 dkg finom lisztet tettem egy tálba, abba kb. háromnegyed zacskónyi sütőport szórtam. kb. 12 dekányi margarint találtam a hűtőben, s beletettem, elmorzsoltam, majd rájöttem, ez zsiradéknak kevés, ezért tettem hozzá még olajat, ez lehetett talán egy deci. Ezzel tovább morzsoltam, majd beleütöttem egy tojást, beletettem kb. 2,5 dl tejfölt, ennyi volt még a dobozban, egy kis kefirt, aztán reszeltem az egészbe egy kis füstölt sajtot, meg egy kis trappistát is a reszelő nagy fokán (káposztareszelő részén), megszórtam még kb. három kiskanálnyi sóval, és az egészet jól összegyúrtam. Rugalmas, jó tapintású tésztává állt össze, s gondoltam, akkor pihenjen hidegen, betettem a hűtőszekrény középső polcára.

Aztán rájöttem, hogy ha lúd, legyen kövér alapon, édes sütit - korongok és kiflik - is gyártok. Íme, amit találtam: Kb. 20 dkg finom lisztet, és kb. 8-10 dkg zabpehelylisztet beleszórtam egy másik tálba. Ebbe úgy fél zacskónyi sütőport tettem, aztán találtam tisztított diót a hűtőben, ezt marokba öntöttem, és a reszelő káposztareszelő oldalán igy a tenyeremből lereszeltem, magyarán hozzányomtam a kezem, és húzogattam, s így lereszelődött, némely darab melléhullott, kicsit nagyobba, de ez nem volt érdekes. Tettem bele még kb. 15 dkg kristálycukrot, egy tojást, annyi olajat, hogy gyúrható legyen, és egy kis kávétejszínt belelocsoltam az edényből, lévén ez volt még a hűtőben. Aztán gondoltam, legyen egy kicsit aromásabb, így belelöttyintettem még egy kis citrom aromát, meg egy kis őrölt fahéjat is szórtam bele, s mint a gyerekek a gyurmát, jól összedolgoztam. Ez is lett egy kupacka, s ezt is beletettem a hűtőbe.

Nos, ekkor begyújtottam a sütőt, a legnagyobb lángra, kicsit kiliszteztem egy nagy tepsit, előszedtem a pogácsa tésztát, úgy másfél centi magasságúra elnyújtottam, megkentem egész tojással, szórtam még rá reszelt sajtot vegyesen, meg is sóztam, és a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Ebből az adagból nekem egy nagy gáz tepsi, és egy kisebb lett tele. Úgy 5-10 perc alatt meg is sült.

Az édes tésztát ezután kivettem, és elkezdtem sodorgatni, mint a nudlit, kb. 4 cm-esekre vágtam, és patkó alakra hajtottam, így tettem a tepsibe. De egy idő után meguntam, és akkor korongokat szaggattam belőle, előtte jó vékonyra, úgy 3-4 mm-esre kinyújtottam tésztát. A korongokra amire jutott nem olvadó lekvár kockát tettem, ez is volt még vagy 10 darabra elegendő a hűtőajtó rekeszében. A többit üresen hagytam. Ez a tészta 5-6 perc alatt kisült, azon forrón porcukorba hempergettem. Nos, ez volt az a vendégváró rágcsálni való, aminek olyan nagy sikere volt!:-)

lekváros piskóta tekercs, lássuk a receptet:

Vizes piskótát készítettem, három egész tojást szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. A sárgájába öt evőkanál cukor került, és két kanál langyos víz, ezt is habosra kevertem, majd öt evőkanál liszttel, és egy teáskanál sütőporral jól kikevertem, belekerült a tojásfehérje hab fel, ezzel lazítottam a tészta masszát, majd óvatosan a másik felét is beleforgattam. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam az egészet, és forró sütőben, légkeveréssel kb. 8 perc alatt készresütöttem. A kész piskótát porcukrozott táblára borítottam úgy, hogy a teteje került alulra, majd lehúztam róla a papírt, és azonnal megkentem házi barack lekvárral, s feltekertem. Frissen, melegen a piskótát lehet tekerni, úgy marad, egy tálcára átraktam, és ott hűlt ki. Nagyon mutatós lett a csigavonalaival, és finom, a házilekvár töltelékkel. Pillanatok alatt elkészül, így ajánlom mindenkinek szeretettel!

piskótatekercs két tojásból

Tudom, elég viccesen hangzik, hogy két tojásból is lehet, de lehet. Egy kicsit másképp csinálom ha csak ennyi a hozzávaló. Alapvetően ez is vizes piskóta, de amikor szétválasztom a fehérjét a sárgájától, akkor a fehérjéhez, habosításakor már beleteszem a két kanál cukrot, és így elég kemény habbá alakul. A sárgájához a szintén két kanál cukrot teszem, és fehéredésig keverem, majd belejön a két kanál víz, tovább verem az elektromos habverővel, ebbe jön két kanál liszt apránként, a fél mokkáskanálnyi sütőpor, és tovább verve a géppel kanalanként a tojásfehérje hab, majd ismét a két kanál liszt. Ismét lazítás következik, tehát a cukros-tojásfehérje hab. Továbbverve a géppel. Kb. egy harmadnyi cukros-tojásefhérjehabot kell hagyni, akkor abbahagyjuk a géppel való kikeverést, és ezt a maradék habot lazán beleforgatjuk a masszába, majd a tepsibe öntjük, és széthúzzuk lappá, akár kanállal, vagy akár habkártyával. Tehát összesen két egész tojás, két kanál víz, négy kanál cukor, és négy kanál liszt kell bele, és a kis sütőpor. Előmelegített sütőben kb. 5-8 perc alatt készre sül, amennyiben a sütő légkeveréses. Én amikor kiveszem a kész tésztát, kiborítom, lehúzom róla a sütőpapírt, és azon melegében megkenem lekvárral, és úgy tekerem fel. Kissé bespriccelt konyharuhába teszem, és abba hagyom kihűlni. Sokkal jobban beszívja a lekvárt, nem törik, ízletesebb lesz, mintha csak üresen tekernénk, és úgy töltenénk meg utólag. Nyilván, ha vajas-kakós krémmel kenjük, akkor meg kell várni összetekerve, hogy kihüljön. De én általában lekvárosat sütök.

piskota-tekercs.jpg

 PUNCS-TORTA

Mivel elromlott a sütőm, így egy kis méretű elektromos szendvics sütőben gyártok mindent, aminek alsó-felső sütőszála van, és 25 percre lehet maximum beállítani a sütési időt. A tepsije - ha ezt egyáltalán annak lehet nevezni kb. 14x25 cm, kb. 1 cm magas. Ezt a tortát én alufólia sütő-tálcában készítettem.:

Alutálca EKOZ 930ml  ALM-0002 R45  22,5x17,5x3

Ez belefér a sütőbe. Tehát hozzávalók - a tésztához:

3 db tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál víz, egy fél mokkáskanálnyi sütőpor, egy csipet só.

Töltelékhez: barack lekvár, kávé, rum-aroma, narancshéj, kevés cukor, piskóta darabok.

A három tojás fehérjét felvertem habnak, a sárgáját habosra kikeverte a cukorral, és a vízzel, beletettem kanalanként a lisztet, majd a sütőport, legvégén pedig beledolgoztam a tojáshabot. Kikent, lisztezett tálcába öntöttem, és a már meleg sütőben kb. 30 perc alatt készresütöttem (tűpróba!) Nyilvánvaló, ha gáz, vagy elektromos "normális" sütőt használtam volna, a sütési idő kb. 10-15 percre csökken. A kész piskótát kiborítottam a formából, majd még melegen körbevágtam a tetejét, hogy kis karimája maradjon, majd leemeltem ezt a kb. 1 cm vastag tésztalapot. Kb. 1 cm széleket hagyva a tésztát körbevágtam, és egy villa segítségével kiemeltem e belsejét, tehát így kaptam egy "piskóta-tálat". A kiszedett piskotatésztát kis darabokra tépkedtem, a kezemmel, kb. fél-egy centisekre, egy külön tálba tettem, majd hozzákevertem barack lekvárt, rum aromát, egy kevés porcukrot, kb. egy evőkanálnyi hideg kávét, és reszeltem bele egy kis narancs héjat. Ezt mind összekevertem, amolyan "csuszpájz" :-) lett. A kivájt piskótát belülről megkentem vékonyan baracklekvárral, majd az üregbe beletöltöttem a tölteléket. Ezután visszatettem a tetejét, amit előzőleg a belső felénél, ami a töltelékhez ér, szintén bekentem barack lekvárral. Majd az egészet visszaraktam a sütő-edénybe, rátettem a tetejét - mindegyikhez van egy kemény-papír tető - és nemes egyszerűséggel arra raktam egy fél kilós sárgaborsót, mert az egész dolgot le kell nyomatni valamivel, s ez volt a kézenfekvő. Kb. fél-óra, óra múlva a nyomatékot le lehet venni, majd ekkor jön a mááááz!!! ami ugye, rózsaszin. Ez okozta először a legnagyobb problémát....de megoldottam. Porcukrot kevés vízzel kikevertem, majd beletettem egy teáskanálnyi céklalét...konkértan az általam elkészített céklasalátából kivettem, és bár az ecetes volt, de egy csöppet sem lehetett ezt érezni a kb. 10-15 dkg cukorral összekeverve, viszont gyöngyörű rózsaszín lett! Még került bele kb. 1 dkg vaj, és egy nagyon kevés citromlé. Az egészet jól kikevertem, és rákentem az összerakott piskótára. Gyöngyörű lett!! fényes, és mégsem törékeny, hisz ezért kell a vajat beletenni. 

Ezt a tortát ajándékba készítettem, állítólag irtózatosan finom lett, én sajnos nem ettem belőle, és később jutott eszembe, hogy le is kellett volna fényképezni. DE! Mivel ennyire izlett, így megigértem, hogy nem sokára újra megajándékozom őket egy nagyobb adaggal...:-)  Még csak egy dolog: ha nincs gyerek a közelben, vagy aki nem zárkózik el az alkoholtól, akkor persze nem rum-aromát teszünk bele, hanem rendes rumot. A kész süteményt egy napig hűtőszekrénybe kell "érlelni", és egy nap után elfogyasztani. Ez egészen biztos, mert fél nap várakozás után lett először felvágva, majd a maradékot este ették meg, és nagyon sajnálták, hogy nem várták ki az egy napot, mert akkor, este volt az igazi, az egy napos pihentetés után. Ezért megigértem, hogy legközelebb nálam fog állni a hűtőben egy napot, és majd úgy kapják meg, hogy ne kelljen keringeni körülötte, várni a tökéletes időzítést, nyálcsorgatva:-)

Lekváros linzer karikák

Karácsonyra sütöttem a karikákat, - mivel meghozta a Jézuska a gáztűzhelyet - hogy legyen "szedegetni" való is, de ha tudtam volna, hogy ennyire ízlik, akkor legalább dupla adagot sütök. A linzer tésztát ha a hűtőben pihentetjük, egyrészt jobban lehet vele dolgozni, másrészt finomabb is lesz. Alapesetben liszt, cukor, zsiradék - vaj, vagy margarin- , tojás, sütőpor, és valami lazító anyag - tej, tejföl - szükséges hozzá. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a liszt mennyiségéhez számolva  a zsiradék annak kb fele, a cukor pedig max. egyharmada. A tojásból csak a sárgáját használjuk fel. Nekem ilyen lett:

img-b8bc238bcdd39d6bd2994e5306a49f05-v.jpg

  A középről kiszaggatott kis korongokat másfajta lekvárral ragasztottam össze, és ami a kép alján látható, azok kis patkók, aminek csücskeit csokoládéba mártottam. Így egy tésztából tulajdonképpen három féle íz lett.

 

 

 

Élesztős sajtos pogácsa

Készítettem házi tejből aludt tejet, de ha ez nincs, akkor tejföllel is jó. Tehát én az aludtejet kicsit meglangyosítottam - a tejföllel is ugyanezt kell tenni - és beleraktam az élesztőt, hogy felfusson. Majd a lisztet összedolgoztam a margarinnal, sóval, és egy tojást tettem bele, ezután a felfutott élesztővel jó fényesre kidolgoztam, és pihentettem, míg a tészta meg nem kelt. Utána lisztezett gyúródeszkán kinyújtottam kb. 2 cm vastagságra, megkentem tojással, szórtam rá reszelt sajtot, és nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggattam. A tepsiben  még pihent - újra kelt - kb. fél órát, és nagy lángon kb. 15 perc alatt megsült. A hozzávalókat nem mértem ki, de körülbelüli mennyiségben - én szemre készítettettem -  két deci aludt tej volt, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 teáskanál só.

sajtos-pogacsa.jpg

 

 

 

 

 

Túróval töltött kelt tészta - puffancs szerű

Kb. 15 dkg margarint felolvasztottam, tettem bele két tojást, összekevertem, és egy csipet sót, valamint folyékony édesítőt. Az élesztőt felfuttattam kb. másfél deci aludtejbe, ezt is beletettem a tojásos keverékbe, jól összedolgoztam, és annyi lisztet tettem hozzá, amennyit felvett úgy, hogy már gyúrható, de még lágy tészta legyen. Jól kidolgoztam, és megkelesztettem -  úgy fél órát kelt. Aztá kinyújtottam kb. 1 cm vastagságúra, és az egyik felére kiskanállal kupacokat tettem a túró töltelékből (zsírmentes túró, amibe csak folyékony édesítőt tettem) majd a tészta másik felét ráhajtottam. Ezután fánkszúróval kiszúrtam, és így olyanok lettek, mint a puffancs. Még a tepsibe újra kelesztettem úgy nagyedóra, húsz percet, megkentem a tetejüket tojással, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 percet sütöttem. 

turos-puffancs.jpg

 

 

 

 

 

akár reggelire, akár uzsonnára, akár egy jó sűrű, tartalmas leves után ebédre kiváló fogás.

Briós

A fenti tésztából még maradt, tehát még egyszer nem írom le a receptet, szóval maradt belőle, kis kupacokat csíptem belőle, és kisodortam, mint a nudlit, csak hosszabbat, és feltekertem, a tetejét megkentem tojással, szórtam rá kristálycukrot, és szintén 180 fokos sütőben kicsit hosszabb ideig, kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem.

brios.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

kakaós kavart lekvárral

Én nem szoktam mérni, és általában nem csinálom ugyanúgy ugyanazt meg, amit egyszer már elkészítettem. Ezért nincsenek itt pontos - kimérős - receptek sem. Most három tojást kikevertem folyékony édesítőszerrel, és kb. 2 teáskanál cukorral. Majd hozzátettem a lisztet (kb. 4-5 kanálnyit), kakaót (kb. 3 kanálnyit), egy kis zabkorpát (kb. 2 kanálnyit) , sütőport (kb. fél zacskó), és oliva olajat (kb.3-4 kanálnyi), és lazítottam még tejjel, majd ismét átkevertem géppel. Híg nokedli tészta állaga lett, tepsibe öntöttem, és hőlégkeveréssel, a legnagyobb fokozaton kb. 10 perc alatt megsült. Utána hosszában, és keresztben is ketté vágtam, így lett négy lap, megkentem házi baracklekvárral, még melegen. Az íze olyasmi, mint a zachernek, ez főleg inkább a holland kakaó dícsérete, amit a tésztába kevertem.

 

kakaos-lekvaros-kavart.jpg

 

Megint pogácsa

Tehéntúrós pogácsa

Kb. fele-fele arányban egy tálba tettem fehér lisztet, és zabpehely lisztet, majd ebbe sót, és egy kis sütőport. Zsírtalan joghurtot langyosítottam, és felfuttattam benne egy kis élesztőt. A liszteket elmorzsoltam margarinnal, egy tojással, és hozzákevertem a joghurtos élesztőt, majd a túrót. Közepes lágy tészta lett. Félre tettem, kb. egy óra múlva megkelt, akkor deszkára borítottam, majd kinyújtottam, és megkentem vajjal, és hajtogattam. Ezt fél óránként kétszer még megcsináltam. Végül kinyújtottam kb. két centi vastagra, kiszaggattam, a tetejét megkentem tojással, és szórtam rá reszelt sajtot. A sütőben maximumon 15 perc alatt megsült. Ilyen lett:

pogacsa.jpg

Mivel én semmit sem mérek, csak gondolom formán készítem a dolgokat, így a hozzávalókhoz annyit tudok mondani, hogy az egész liszt kb. 40 deka körüli volt, a margarin kb. 15 dkg, a joghurt másfél decinyi, az élesztő kb. 2 dkg, a sütőpor egy mokkás kanálnyi, a só kb. 3 mokkás kanálnyi, egy db tojás, és a túró kb. 25 dkg.

zabpelyhes-mákos pöffeteg

húúú.... sokszor a legnagyobb problémát az okozza, hogy mi legyen a neve... na most jól kitaláltam. Ez egy teljesen fehér liszt mentes, cukor mentes keksz féle, de mivel nem lapítottam le, így pöffeteg lett. Nos, egy keverőtálba tettem zabpelyhet, kb. ahhoz képest egy harmadnyi zabkorpát, egy tojást, folyékony édesítőszert, egy csipet sót, két löttyintés tejet, és egy löttyintés főzőtejszint, és kb. másfél evőkanálnyi darált mákot, és kb. egy teáskanálnyi szódabikarbónát, és egy vaíliát.  Az egészet összekevertem, majd még botturmix-szal is átkevertem, és hagytam állni úgy kb. 15 percig. Addigra dolgok elkezdtek megpuhulni, megdagadni, majd szemrevételeztem, és még nagyon hígnak találtam, így tettem hozzá annyi zabpehely lisztet, hogy kb. nokedli tészta állagú legyen. Ezzel is állt még vagy öt percet. Utána teáskanállal halmokat raktam a tepsibe belőlük, kissé lelapítva, de lapíthattam volna jobban is, akkor valójában keksz lett volna, de így pöfi lett. Az előmelegített sütőben légkeveréssel 10 percig sütöttem a legnagyobb fokozaton. És láss csodát, ez lett belőle:

viber_kep_2020-05-05_14-22-44.jpg

Olyan az állaga, mint a darálós keksznek, se nem száraz, se nem puha, nem morzsálódik. Ettem csak így natúr, de ettem házi narancslekvárral is, mindenhogy jó ízű.

A mackó szeme

Zabpehely lisztet kevertem össze zabkorpával, és egy kis szódabikarbónával, egy csipet sóval, valamint egy kis fahéjjal. Megmelegítettem egy kis mézet, hozzákevertem egy kis vajat, hogy felolvadjon, és az egészet beleöntöttem a száraz anyagokhoz. Még kellett bele annyi tejet önteni, hogy közepes kemény, de jól gyúrható tészta legyen. Aztán kb. fél órát állni hagytam, annyi elég a zabkorpának, hogy megduzzadjon. Ezután kb. 1-2 miliméteresre - szóval nagyon vékonyra kinyújtottam, és kiszaggattam kerek formára. Az előmelegített sütőben sütőpapírra téve öt perc alatt megsült, nagyon kell rá figyelni. Amikor kész volt, akkor egyet-egyet lekvárral összeragasztottam, és a tetejükre 80 %-os olvasztott csokoládét kentem. Úgy három-négy óra múlva megpuhultak a szemecskék. Amikor kiveszi az ember a sütőből, akkor is puha, de ahogy kihül keksz állagú lesz, végül is úgy is finom lett volna. A lekvárral való kenéssel, és összeragasztással vissza lehet puhítani, és akkor linzer állaga lesz. Hogy miből mennyi volt? hmmmmm.....A kávédarálóban két adag zabpelyhet daráltam le, ehhez raktam kb. 2 kanálnyi korpát, egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát, egy csipet sót, egy fél mokkáskanálnyi fahéjat, és úgy másfél deci tejet...amennyit felvesz. Én még akkor is tettem bele egy kis tejet, miután állt, és ismét meggyúrtam, mert állása után száraznak bizonyult, nem lehetett nyújtani rendesen. Hát ennyit a mennyiségekről:-) Mindenesetre ilyen lett: se fehér liszt, se cukor, se tojás nincs benne.

macko-szem-suti.jpg

 

Főzött csokoládékrémes torta

Én általában vizes piskótát készítek, ennek is ez volt az alapja. Ez a torta három egész tojásból, két kanál vízből, öt kanál lisztből, öt kanál cukorból, és egy fél mokkás kanálnyi sütőporból készült. A tojásokat két felé kell választani, a fehérjét külön felverni kemény habnak, a sárgáját a cukorral fehéredésig kell keverni. Ekkor szoktam hozzátenni egy-két kanál vizet, attól függ, hogy hány tojást váltok ki vele. Egy kanál víz, egy tojás kiváltása. A vízzel még tovább kell keverni, majd kanalanként teszem hozzá a lisztet és közben a sütőport is. Kézi habverővel folyamatosan keverem. Amikor már nagyon keménynek tűnik a massza, akkor egy-egy kanál keményre vert tojásfehérje habot is teszek hozzá, de úgy, hogy a hab fele megmaradjon. Ekkor már nem verem géppel tovább, hanem a maradék tojásfehérjét laza mozdulatokkal belekeverem a tojásos-lisztes masszába. Vigyázni kell, hogy amennyire csak lehet, ne törjük meg a habot. Mielőtt az egész műveletet elkezdem, előtte bekapcsolom a sütőt a legnagyobb fokozatra, mire a tészta összeáll, a sütő kellően meleg lesz. A tortaforma alját megkentem margarinnal, és szórtam rá lisztet. Az oldalát nem kell, mert akkor a tészta nem emelkedik fel. Lehet egy csíkot vágni sütőpapírból, és körbekeríteni vele az oldalát, én nem szoktam. A tésztát beleöntjük az edénybe, és visszavesszük a sütő hőmérsékletét 180-190 fokosra, majd sütjük a piskótát kb. 25-30 percig. Én enyhén porcukrozott deszkára fejjel lefelé szoktam kivenni a formából, és hagyom így kihűlni. Ha egy kicsit felemelkedne a piskóta közepe, így szépen visszanyeri a formáját. Ha kihűlt felszeleteljük annyi felé, amennyi az adott tortának megfelelő lap mennyiség. Ezt én most négy felé vágtam.

A krémhez egy fél zacskónyi vanilia pudingot megfőztem, majd amikor kihűlt, hozzákevertem a vajat, a  jó minőségű holland kakaóport, egy kis édesítőt, nem sokat, hisz a pudingban is volt már, és egy kis főző tejszínt. Az egészet géppel krémes-habosra kevertem.

Az elvágott lapok töltése: alul piskóta lap, azon házibarack lekvár, a következő lap, azon a csokoládé krém, majd ismét lap, ismét a krém, és a torta teteje. A tetejét még nagyon kevés krémmel áthúztam, arra került még egy vékony réteg lekvár, és kakóporral leszórtam. Aztán már csak a hűtőbe kell tenni, hogy kellőképpen megdermedjen.

Jó minőségű, feketecsokira emlékeztető ízű lett a krém, tehát inkább kissé kesernyés, mint édes, nagyon finom lett.

egesz-torta.jpg    torta-szelet.jpg

Töltött formázott kalács

Ezt én vagy ebéd-süteménynek, vagy kávé-süteménynek képzelem el, amolyan uzsonnázni valónak. A tésztához egy tojást kikevertem egy kis cukorpótlóval, és olíva olajjal. Majd tettem bele fehér, zabpehlye, és teljes kiörlésű lisztet vegyesen. Fehér lisztet mindenképp kell beletenni, mert enélkül sajnos az egészséges lisztek nem állnak össze, illetve inkább iszap állagúak lesznek, és kezelhetetlenek, ha süteményről van szó. Tehát legalább egy harmad arányban muszáj fehér lisztet is a tésztához adni, hogy kezelhető, és élvezhető állagú legyen. Került még bele száraz élesztő, és egy csipet só. A só fontos, az édessüteménybe is kell tenni nagyon keveset, mert egyébként bármennyire is finom, mégis "sótlan" ízében hiányos lesz amit készítünk. Ezt a tésztát jól összekevertem, kanállal kivertem, hogy hólyagos legyen. A tészta állaga olyan volt, mint a sürü nokedli tésztájé. Kb. fél óra kelesztés után a duplájára nőtt. Ekkor kinyújtottam kb. egy centi vastagra, megkentem szobahőmérsékletű margarinnal, és az egyik felére fahéjat, a másik felére pedig kakaó port szórtam. Majd erre nagyon kevés cukrot, és vaníliás cukrot. Sütés álló lekvárt kis kockákra vágtam, és ezt is rászórtam. Majd feltekertem, mint a beiglit a tésza fahéjas részét addig, míg elértem a kakaós részt - tehát félig - majd a kakaós oldalát is feltekertem a közepéig. Lazán átgurigáztam a deszkán, így egy puha tekerccsé vált. A tekercs jobb oldalát megfogtam, és felemeltem, és csavartam rajta egyet, majd a másik felével is ezt csináltam. Egy kisebb tortaformát kiolajoztam, és csiga alakban belehajtogattam a tekert-csavart,töltött tésztát. Ismét kelni hagytam kb. fél órát. Amikor felemelkedett a sütőedény tetejéig, akkor előmelegített sütőben 180 fokon kb. fél órát sütöttem, majd kivettem, megöntöztem tejjel, és visszaraktam kb. negyed órára, légkeverésre. Utána kivettem és egy nedves konyharuhával letakartam. Én minden élesztős tésztát a sütőből kivéve, ha nincs megkenve tojással, akkor letakarom nedves konyharuhával kb. 10 percig, mert a gőzben szépen megpuhul a teteje is. Kihűlés után ki lehetett borítani a formából, és szerintem lehetett volna tépkedni is, de én szeleteltem. Íme így nézett ki:

toltott-formazott-kalacs.jpg  foltott-formazott-kalacs-felvagva.jpg

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.