Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


receptek zöldségből

Paradicsomos káposzta:

Hozzávalók: káposzta, sűrített paradicsom, vagy paradicsomlé, vöröshagyma, olaj, liszt, pirospaprika, cukor, só

A káposztát megtisztitjuk felsõ leveleitõl, metéltre vágjuk. Az apróra vágott hagymát olajon megpiritjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük paradicsomlével, vagy ha az nincs vízzel, megsózzuk, lefedjük, és puhára pároljuk. Olajból és lisztbõl rántást készitünk, teszünk rá egy kis pirospaprikát, majd berántjuk vele a káposztát. Ha vízbe főztük, akkor a rántás előtt sürített paradicsomot teszünk a megfőtt káposztához, és utána rántjuk be. Cukorral izesitjük, és felforraljuk.

sárgaborsó főzelék

A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított felezett magja, így bekerült ide, a zöldségfélékhez. Lehet sárga, de lehet zöld színe is.  

Érdemes 2-3 órával a főzés előtt beáztatni, vagy esetleg előző nap éjszaka, mielőtt főznénk. Aztán vagy vízzel felengedjük, sózzuk, enyhén borsozzuk, és kis lángon főzzük, amíg püré szerű lesz, majd berántjuk, lisztes, pirospaprikás rántással, vagy teljesen sűrűre főzzük, akkor már így is tálalható. Aki szereti, egy gerezd fokhagymát is belefőzhet.

De célszerű, és finom sonkalében főzni, akkor vigyázni kell a sózással, hisz a lé is sós valamennyire.

Én nem szoktam berántani, csak sűrű pürévé főzőm, és így tálalom.

Főtt tojással rakott sárgarépa

Karikára vágott sárgarépát sós vízben megfőztem, amíg főtt kikevertem egy tojást, két kanál zsírszegény túróval, kb. 5 dkg reszelt sajttal, egy kis főzőtejszínnel, és sóval. A sütőedényt oliva olajjal bekentem, rászórtam egy kanálnyi puha zabpelyhet, majd erre került egy sor főtt sárgarépa, arra egy sor keménytojás karikára vágva, majd megsóztam, és meglocsoltam a kikevert szósszal. Erre egy újabb sor sárgarépa került, erre pedig a maradék szósz, és reszelt sajt. Kis kockákra vágtam füstölt szalonnát, és ezt még rászórtam itt-ott (nyomokban szalonnát is tartalmazsmiley)  a tetejére. Kb. 30 percig sütöttem légkeveréses sütőben úgy, hogy az utolsó öt percben csak felső sütéssel. (Kép a galériában található! )

Még egy megjegyzés itt: én szinte sose öntöm ki a főzővizeket, sem a tésztafőző lét, se a krumpli, és most a sárgarépa főző vizét sem, mert ezeket fel lehet használni leves felöntésére, hisz mindenféle jóság van benne. Akár hagyma-, akár rántott-, tojás-, köménymag-, vagy bármi ilyesmi felöntésére. Ebből a sárgarépa főzőléből holnap rántott leves fog készülni. Az ilyen főzőlében szerintem sok olyan ásványi anyag van, ami kifő a zöldségből, és kár lenne a lefolyóba önteni ezeket. Meg persze, mondaná Mária barátnőm: Spórunyi köll!!!

Kelkáposzta

A kelkáposztából  nagyon sok mindent lehet készíteni, főzeléket, rakott kelkáposztát – lásd rakottkáposzta receptje - de itt a kelkáposztát egészben főzd meg, s amikor félig kész, akkor vedd ki a sósvízből, s hántsd le róla a leveleket, a vastag levélnyelet vágd ki, s a levelekkel béleld ki a tepsit, rá a töltelék, majd ismét a káposzta, s készre sütjük. Már írtam előzőleg a kelkáposztás-krupmlis tekercset, nagyon finom.(haladó szakácskönyv)

Készíthetsz úgy kelkáposzta főzeléket, hogy apró húsgombócokat főzöl bele, s ha megfőtt, akkor fokhagymás rántással berántod.

Lilakáposzta

Leginkább sülthúsokhoz készítik, de jó nyersen salátának is! A káposzta külső leveleit leszedjük, majd metéltre vágjuk.

Olajon metéltre vágott vöröshagymát pirítunk, erre rátesszük a metéltre vágott lilakáposztát, majd megsózzuk, köménymagot szórunk rá – egészben vagy daráltat, ki hogy szereti – megszórjuk egy kis cukorral, letakarjuk, s megpároljuk. Ha már puha, félrehúzzuk, s egy kis ecetet öntünk rá, visszatesszük a tüzre, hogy az ecet elillanjon, s már kész is, tálalhatjuk a hús mellé.

Még egy ötlet, ha magatok akartok savanyúkáposztát készíteni. Mi szoktunk, a panelban, a hetedik emeleten, s egy negyedévig biztosan kitart 10 kg káposzta úgy, hogy barátaink is kapnak belőle.

A piacon, amikor olcsó, szeptember-október tájt veszünk 10 kg szálasra vágott káposztát. Ebből aztán otthon beletesszük a műanyag lavorunkba, úgy egy-két kilónyit, majd a vállalkozó kedvű, lábat mosott családtag beleáll a lavorba, s ott körbe-körbe jár, tapossa. Én szoktam a sót rászórni. 10 kg káposztához kb. 20 dkg só szükséges. Ahogy a káposzta levet enged, új réteg káposztát teszünk rá, újra só, taposás. Ez addig tart, míg az összes káposzta belekerül a lavorba, és már annyi levet engedett, hogy legalább négy-öt centire van a letaposott káposztától, magyarán bokáig ér a léJ Ilyenkor átrakjuk egy nagy műanyagvödörbe, teszünk bele tormát, csöves piros paprikát, egy vászon zacskóba fűszereket: bors, babérlevél, korriander, majd ráteszek egy tisztára mosott tányért, arra egy követ – ha nincs, nem baj, tölts tele vízzel egy két literes üveget, ezzel lenyomatjuk a káposztát, és kirakjuk az erkélyre. Hetente egyszer visszahozzuk, s a tetején keletkező réteget leszedjük, kidobjuk, s visszavisszük ahelyére. Kb. 6-8 hét alatt kész a savanyúkáposzta, a sajátunk, s ettől kezdve ehetjük nyersen, főzhetünk belőle, s osztogathatjuk fűnek-fának büszkén, íme, ez saját káposzta! Próbáljátok ki, a gyerekek biztosan fogják élvezni, ha ők tapossákJ 10 kg káposzta, ha ősszel vesszük, akkor kb. 200 forintnyi… ebből ennyi savanyú lesz… szóval, érted?:-)

Csirkehússal és hajdinával rakott kelkáposzta

A rakott kelkáposztát sokféle képen lehet elkészíteni, én most csirkecombból és hajdinával készítettem. A csirkecombokat megfőztem pörköltnek, kicsontoztam, majd a húst beletettem az aprítóba. A hajdinát sós vízben megfőztem, és megfőztem a kelkáposzta egész fejet is egyben. Az aprított pörkölt húst összekevertem a főtt hajdinával, tettem bele a pörkölt szaftjából is pár kanállal, és kb. 3 kanál tejfölt, törött borsot, majoranát, egy kis fokhagyma port, és összekevertem, ez lett a  töltelék. A megfőtt kelkáposzta leveleit leszedtem, a vastag ereket először kivágtam, majd kb. egy centis darabokra vagdostam. Egy tepsit kiolajoztam, megszórtam zabkorpával, hogy ne ragadjon le az étel, és erre tettem egy sor kelkáposzta levelet, majd a tölteléket, és a tetejét betakartam egy sor kelkáposztával. Kb. 3 dl tejfölt kikevertem két egész tojással, és kb. 5-8 dkg reszelt sajttal. A tepsit betettem a sütőbe 160 fokra, majd 25 perc múlva ráöntöttem az öntetet, és visszaraktam, ekkor a hőmérsékletet emeltem kb. 180 fokra. 20 perc múltával kész lett a rakott kelkáposzta, a teteje szép pirosra sült. Kb. 15 perces pihentetés után kockára lehetett vágni, és így lehetett tálalni.

Magyaros zöldbabos sárgarépa főzelék

Meghámoztam a sárgarépát, majd karikára vágtam, és sós vízbe feltettem főni. Amiko rmár puha volt, beletettem kb. ugyanannyi sárgahüvelyű zöldbabot. Nem szoktam rántást készíteni általában, de ez a főzelék ettől lett magyaros, hogy zsemle színű rántást készítettem - én zabpehelylisztből - egy kis pirospaprikát szórtam rá, majd besűrítettem vele a főtt zöldséget. Amikor egyet rottyant, akkor még tettem bele egy evőkanálnyi főzőtejszint, és megszórtam a tetejét szárított petrezselyemmel. Mindez kb. 15-20 perc alatt kész volt. Igaz, akkor már a feltét is megsült, ehhez én tojáslepényt sütöttem.

Sajtos-tejszínes-kapros zöldségköret

Ezt a köretet a fűszeres halhoz készítettem. Sárgarépát, karalábét és zellert egyforma kockákra vágtam, majd sós vízben  megpároltam, és leszűrtem. Öntöttem rá egy kevéske főzőtejszínt, és összevágott lapkasajtokat tettem hozzá, majd az egészet egyszer felforraltam. A végén szárított kaporral megszórtam. Így gy sűrű, ízletes mártásos zöldségköretet kaptam.

Salátás karalábé főzelék

Karalábét kis kockákra vágtam, sós vízben megpároltam. Mikor már majdnem megpuhult, hozzátettem csíkokra vágott jégsalátát, kb ugyanannyit,mint a karalábé mennyisége. Amikor a saláta is megfonnyadt, és a karalábé is megpuhult, akkor tejfölös zablisztes habarással besűrítettem, és egy kis száraz kaporral megízesítettem.

Gombapörkölt

Az alapot ugyanúgy készítjük mint bármely más pörkölt alapot. Hagymát kell dinsztelni zsiradékban, én olíva olajjal főzök. Ha már üveges a hagyma, teszek bele még zöldpaprikát apróra vágva, és ugyanígy paradicsomot, megsózom, megborsozom, egy kis majorannát is teszek hozzá, és kis lángon még átforralom, amolyan lecsós alap készül. Amikor ezek megpuhultak, rárakom a felszeletelt gombát. Vizet szinte nem is kell alátenni, hiszen a gomba levet fog engedni. Ha esetleg nem friss, akkor kevesebb levet enged, akkor egy kis vizet mégis kell hozzá tenni. Aki szereti, azután, hogy megfőtt, egy kis tejföllel összekeveri, és akkor már gombapaprikásnak is hívhatnánk, igaz, akkor lenne tényleg az, ha a tejfölbe egy kis lisztet is szórnánk, besűrítvén ezzel a szaftot.

Száraz bab főzelék

Ezt is többféle képen lehet elkészíteni, de bárhogy is, először be kell áztatni a babot, ha lehet egy éjszakára. Legutóbb sós-babérleves vízben főztem meg, amibe még tettem egy fél fej vöröshagymát egybe. Majd amikor megpuhult, kiszedtem a babból, nagyon kevés főzővizével együtt, és tejföllel összekevertem. Semmi rántás, semmi egyéb, így is főzelék állaga lett. De beránthattam volna fokhagymás rántással, majd tejföllel ízesítve készre rotyantottam volna, vagy sima egyszerű rántással, amibe paradicsompüré került volna, és azzal összekeverve a megfőtt bab, akkor paradicsomos babfőzelék, vagy egyszerűen csak tejföl-liszt habarással besűrítve habart babfőzelék. De, készülhetett volna úgy is, hogy hosszabb lében fő, amikor már puha a bab, akkor leöntve a főzővizét abból még levest lehet rittyenteni egy kis zöldséggel, tésztát belefőzve, és a főtt babot krumplinyomóval összetörve pirított hagymával elkeverve, tetejére sült szalonnával egy komplett ebéd, két étel, - leves, és második - egy adag megfőtt száraz babból. Nyilván, ezt a receptet most akár egymás alá is leírhattam volna, mint ilyen-olyan száraz bab főzelék, de bízom abban, hogy aki ezt elolvassa, az képet kap arról, mennyiféle variációban tálallható ez az egyszerű étel, és legközelebb ha szárazt bab főzelékre szánja magát, akkor már tud változatos ebédet kitálalni.

padlizsán pörkölt

Szeretem ezt a zöldséget, mert sokféle képen lehet elkészíteni, és mindig más az íze. Pörköltként ugyanúgy főztem meg, mint bármelyik más pörköltet, tehát hagymát pirítottam, a padlizsánt kockákra vágtam, egy kicsit besóztam, addig állt így, amíg a hagyma üveges lett. Rátettem, majd jöttek a fűszerek: pirospaprika, majoranna, fokhagyma, és egy kis sűrített paradicsom. Kb. 15 perc alatt puhára párolódik.

tejszínes párolt cukkini

A cukkinit vékony hasábokra vágtam a reszelőn, majd enyhén besóztam. Amiko rmár kb. 10 percet állt, akkor egy kis oliva olajat tettem hozzá, éppen csak egy gondolatnyit, és megpároltam. Félrehúztam a tűzről, és nagyon kevés zabpehely liszttel leszórta, épp csak annyira, hogy látszódjon immel-ámmal, tehát nem stauboltam, összekevertem, és felöntöttem főzőtejszínnel. Egy kis szárított kaporral is megszórtam, és egy kis citromlével is megöntöztem. Visszatettem a fűzre, és egyet rottyantottam rajta. Így se nem főzelék, se nem csak sóban párolt...a kettő közötti ízletes átmenet lett. Ahogy itt alant látszik, én hirtelen sült csirkemellel tálaltam.

tejszines-cukkini-sult-csirkemellel.jpg

édesburgonyával, hagymával és túróval rakott padlizsán

Tehát, volt egy édesburgonyám, azt megtisztítottam, és karikára vágtam.Volt egy padlizsánom, azzal is ezt tettem, és egy nagyobb vöröshagymával is. A krumplit megfőztem sós vízben, a padlizsánt átsütöttem minden nélkül egy teflon serpenyőben. Volt egy kb. 4-5 dkg-os füstölt szalonna, amit kockára vágtam, és kisütöttem, a pörcöket kihalásztam, külön tettem. A zsírban a hagymakarikákat átpirítottam, majd azokat is kiszedtem.  A túróhoz  tettem egy tojást, sót, egy kis tefjölt, és a szalonna pörcöket, és jól összekevertem, majd jött a zöldségek és túrós massza összerakása. Egy sütőtálba alulra került egy sorban az édesburgonya, arra a hagymakarikák, arra a túrós massza, majd a padlizsán, és a tetejére még maradt egy kevés túrós massza. 200 fokos sütőben 20 percig sült.

tepsiben.jpg

sárgarépa főzelék

Megtisztítottam a sárgarépákat, és hasábokra vágtam - igazából a  reszelő azon részén reszeltem le, amit tökgyalunak lehet használni, így a répából hasábok lettek. Ezt egy kis olajon,  kevés vizet aláöntve, megsózva, pároltam amíg puha nem lett, ez kb. 10-15 perc. Aztán félre húztam, megszórtam zabpehely liszttel, összekevertem, és felöntöttem tejjel, majd visszatettem a tűzre, és egyet rottyantottam rajta. A végén megszórtam szárított petrezselyemmel. Aki édesen szereti, még tehet bele cukrot, vagy édesítőt, nekem a répa édessége elégséges. Persze, ha van friss petrezselyem, azzal sokkal-sokkal finomabb.

sargarepa-fozelek.jpg

cukkinis lecsó

Valójában ugyanúgy készül, mint a lecsó, csak van benne cukkini is. Tehát, hagymát kell összevágni, és üvegesre dinsztelni. Ezt én meg is szoktam sózni kicsit. Az, hogy min dinszteljük a hagymát, egyrészt a hol, másrészt a kinek, és ki kérdésre adott válasz dönti el.Tehát, lehet az kockára vágott szalonna, kisütve, annak zsírjában, de lehet kis oliva olajban, de lehet házi zsírban, tehát kinek hogy tetszik...Ezek után én a kockára vágott paradicsomot szoktam beletenni, mert szeretem, ha jószerivel szét fő benne. Ez megint az a dolog, hogy ki, kinek, és miért főzi, tehát lehet ezt úgy is, hogy a héját lehúzzuk előtte, de lehet karikára is vágni, és lehet együtt a paprikával is beletenni.  A paprikát én karikázni szoktam - van aki hosszában vágja el - a karikákat beleteszem a már majdnem szétfőtt paradicsomos hagymás szaftba, és aztán együtt megpárolom, persze szórni kell rá piros paprikát is. Soha nem teszek alá vizet semmikor sem, mert a paradicsom enged annyi levet, hogy sűrű lecsó legyen belőle. Ám lecsót mindenki tud főzni, mindenki úgy gondolja, az övé a tuti recept, és persze mindenki másként csinálja. A cukkinisnál a paprikával együtt teszem bele a hasábokra vágott cukkinit, és kb. egyszerre fő meg.

 

A zöldséges tócsnihoz, vagy hívhatjuk lepcsánkának is, az aprító gépben összevágtam a sárgarépát és a zellert. Került bele tojás, egy kis liszt, só, bazsalikom. Nokedli állagú lett, amit forró olajban kanalanként kisütöttem.

finomfőzelék

Ehhez friss sárgarépát, karalábét használtam, amikor megpárolódott, hozzátettem a mirelitt zöldborsót, aztán már csak be kellett staubolni, (liszt szórás, és tejjel felengedni) Friss, jóízű főzelék lett.

Káposztás barna rizs - köret

A fejeskáposztát csíkokra vágtam, majd egy kevés oliva olajon, és nagyon kevés vízben pároltam. Só, bors került bele. Amikor már puha lett, akkor kissé lepirítottam, hogy minden lé eltünjön alóla. Közben megfőztem a barna rizst, és a kész káposztával összekevertem úgy, hogy kb. két harmad káposzta, és egy harmad rizs volt.

kaposztas-barna-rizs-sult-csirkemellel.jpg

Párolt káposztás, kolbászos kuszkusz.  Csíkokra vágtam a fejeskáposztát, olíva olajon sóval, borssal, és darált köménymaggal megpároltam úgy, hogy enyhén ropogós maradjon. Amikor már félig kész volt, beletettem az apró kockákra vágott füstölt kolbászt, majd vízforralóval melegítettem vizet, és leöntöttem vele a sózott kuszkuszt, és letakartam. Mire a káposztás kolbász enyhén pirulni kezdett, ez kb. három-négy perc, addigra a kuszkusz megdagadt, és a kettőt összekevertem.

kaposzta-kuszkusz-kolbasz.jpg

A grillezés nagyon jó dolog, még akkor is, ha már "modern" eszközökkel készítjük rajta az ételt, s nem szénnel fűtünk alá. Mi ezt a villany grill sütőt vittük magunkkal a nyaralásra, többnyire zöldségeket grilleztünk rajta, de készült egyszer hurka-kolbászos húsevő vacsora is, és egyszer volt sültkrumplis grill sajtos is. A zöldséges volt az, ami megunhatatlan volt, s mindketten nagyon szeretjük. Paradicsomok, paprikák, hagymás, néha krumpli került a sütőre, ezen kívül cukkini, vagy, hát amit találtunk a kosárban:-)

grill.jpg

 

 

 

Kapros tejszínes cukkini

A cukkinit négy részre vágtam, majd felszeleteltem, héjával együtt. Oliva olajon, megsózva pároltam. Pár perc alatt kissé elveszíti a szinét, és akkor már jó, leszórtam egy kevés zabpehely liszttel, vágott kaporral megszórtam, és felöntöttem főzőtejszínnel. Így mártás sűrűségű lett. Ehhez hirtelen sült csirkemellet raktam Az egész kb. 20 perc alatt elkészült. Könnyű, nyári ebéd, vagy vacsora.

kapros-tejszines-cukkini.jpg

Petrezselymes édeskáposzta főzelék tejszínesen

Ilyenkor nyáron, kora ősszel ki kell használni, hogy friss, erős aromájú petrezselymet lehet vásárolni, arról nem is beszélve, hogy milyen egészséges. Ezért az édeskáposztát petrezselymesen készítettem el. Hosszú szálakra vágtam - ezt reszelővel is meg lehet oldani, én kést használtam hozzá. Kevés olíva olajon nagyon kevés vízzel, éppen hogy csak le ne kapja, megpároltam, csak sót ttettem hozzá, és a nagy csokor apróra vágott petrezselymet. Amikor puha lett - ez kb. negyed óra - egy teáskanálnyi teljes kiörlésű liszttel megszórtam, és főzőtejszínnel felengedtem. Egyet forrt, és kész is lett az édeskáposzta főzelék. Erre én akkor főtt kisütött császárszalonna darabokat szórtam.

tejszines-petrezselymes-edeskaposzta.jpg

Karfiol püré. Nagyon jó ízű, kalória szegény. Sós vízben a rózsákat megfőztem, majd jól leszűrtem, lecsepegtettem. Ezután hozzátettem egy kevés zsírszegény főző tejszínt, és zsírszegény sajtot, az egészet botmixerrel pépesítettem, és felforraltam. Olyan lett az állaga, mint a krumpli pürének, talán még az íze is hasonló lett...mindenesetre ebből lelkiismeret furdalás nélkül lehet enni egy adagot.

kínai keles lecsó Készítettem egy lecsóalapot, dinsztelt hagyma, de most hosszúkásra vágva, paprika, paradicsom, só, pirospaprika, és belevágtam még jócskán kínai kelt is. A plusz fűszer a rozmaring volt. Egyszerre főttek meg a zöldségek, tartalmas szaft keletkezett. Amikor kész volt,  tányérra szedett hajdinára púpoztam fel a lecsós feltétet.

kapros karfiol paprikás Pörkölt alapot készítettem - megpirítottam a hagymát, tettem hozzá egy paradicsomot, egy paprikát, amikor üveges és puha lett, akkor a kis rózsákra szedett karfiolt rátettem, megsóztam, megborsoztam, pirospaprikával megszórtam, és felengedtem annyi vízzel, hogy épp ellepje. Amikor felforrt, hozzátettem még egy kis szárított kaprot, nyáron persze frisset tesz az ember hozzá. Puhára főztem, és amikor még fogkemény volt, tehát még épp roppant, akkor egy kevés lisztes tejfölös és kapros habarással besürítettem. Igen, a habarásba is tettem kaprot. Így teljesen más, friss ízű lett a karfiolpaprikás. Széles-metélttel tálaltam.

kapros-karfiol-paprikas.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.